Gračanica: Mirno posle tuče monaha

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 14.Feb.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gračanica: Mirno posle tuče monaha

Gračanica -- U manastiru Gračanica došlo do sukoba pristalica vladike Artemija i vladike Atanasija. U manastiru je trenutno mirno.

U porti manastira Gračanica došlo do koškanja dve grupe monaha - jedne koja je lojalna episkopu Artemiju, koga je juče privremeno razrešio Sinod SPC, i druge koja je došla sa vladikom Atanasijem, koga je juče Sinod postavio za administratora Raško-prizrenske eperhije.

Jedan od saradnika vladike Artemija rekao je agenciji Beta da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bilo koškanja dve grupe monaha, ali da većih fizičkih sukoba nije bilo.

KPS: Bez potrebe za intervencijom

Policija Kosova saopštila je da je u Gračanici mirno i da nije bilo potrebe za intervenisanjem policije. "Policija Kosova je bila prisutna ali nije bilo potrebe za intervenisanjem", rekao je portparol policije Kosova Baki Kelani medijima u Prištini.

Kelani je naveo da je cilj protesta bilo protivljenje odluci Svetog Sinoda o razrešenju vladike raško-prizrenskog Artemija i da je situacija u Gračanici sada mirna.

Kako je ranije danas javio KiM Radio, grupa monaha pristalica episkopa Artemija, predvođeni crnorečkim kaluđerima, su na kapiji manastira Gračanica fizički nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija i imenovanju vladike Atanasija za administratora eparhije raško-prizrenske.

Prema tim navodima, grupa monaha koji podržavaju Artemija pokušala je da uđe u manastir Gračanica, u nameri da zaštiti razrešenog episkopa. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, dvadesetak monaha, predvođenih crnorečkim kaluđerima, fizički su nasrnuli na monahe koji podržavaju odluku Sinoda SPC.

Prema rečima izvora agencije Beta, u manastiru Gračanica nalaze se trojica episkopa, Artemije, Atanasije i vladika lipljanski Teodosije, ali su oni u odvojenim prostorijama i međusobno ne komuniciraju.

Novopostavljeni administrator Eparhije raško-prizrenske, episkop Atanasije služio je u manastiru Gračanica Svetu arhijerejsku liturgiju, čime je formalno preuzeo novu dužnost, pošto je sa te dužnosti razrešen vladika Artemije.

Isti izvor je dodao da su vladike Atanasije i Teodosije juče došle u manastir Gračanicu uz pratnju nekoliko monaha iz manastira Visoki Dečani i preuzeli pojedine kancelarije u eparhijskoj upravi.

Trenutno je situacija u manastiru mirna i obezbeđuju ga uobičajene snage Kfora. Manastir je otvoren za vernike.

Sveti arhijerejski sinod SPC juče je privremeno razrešio vladiku Artemija upravljanja Raško-prizrenskom eparhijom, a za administratora eparhije odredio umirovljenog episkopa Atanasija (Jevtića).

Povodom odluke Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija, patrijarh srpski Irinej izjavio je kako je uveren da će SPC naći najbolje rešenje za prevazilaženje problema u Eparhiji raško-prizrenskoj.

"Episkop Artemije je dobar i čestit čovek, ali je poslove bio previše prepustio drugima koji su ga kompromitovali", izjavio je patrijarh Irinej za Televiziju Čačak.

Artemije optužuje Atanasija za čistke

Eparhija raško-prizrenska danas je na svom sajtu, za koji je blagoslov dao vladika Artemije, ocenila da episkop Atanasije, kao administrator, u eparhiji "sprovodi čistke na brutalan i bezobziran način".

U saopštenju eparhije se napominje da su episkop Atanasije i episkop lipljanski Teodosije stigli u Gračanicu samo sat vremena posle odluke Sinoda SPC o razrešenju vladike Artemija.

Odmah su, kako se tvrdi u saopštenju, započeli "lomljenje brava i obijanje" privatnih prostorija vladike Artemija, na "užas i zaprepašćenje monaha koji su se tamo nalazili".

Prema saopštenju eparhije, liturgiji koju je jutros u Gračanici služio vladika Atanasije prisustvovali su samo "Srbi koji su izašli na nedavne izbore Hašima Tačija".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tuča monaha u Gračanici zbog Artemija

Izvor: Glas javnosti, 14.Feb.2010

GRAČANICA - Grupa monaha koja podržava episkopa Artemija pokušala je danas da, nakon dolaska vladike Atanasija za administratora, uđe u manastir Gračanicu sa namerom da zaštiti razrešenog episkopa Artemija...Posle nekoliko neuspešnih pokušaja, dvadesetak monaha, predvođenih crnorečkim kaluđerima,...

Nastavak na Glas javnosti...

Tuča na manastirskoj kapiji

Izvor: Blic, 14.Feb.2010

Vladika Artemije i grupa od dvadesetak monaha su u raskolu sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ne samo što nisu ispoštovali odluke crkvene vlade i patrijarha Irineja o postavljanju privremene uprave u eparhiju, već su juče na Sretenje izazvali tuču u porti manastira Gračanica...Grupu monaha odanu odlukama...

Nastavak na Blic...

Tuča monaha u Gračanici

Izvor: Blic, 14.Feb.2010

Vladika Artemije i grupa od dvadesetak monaha su u raskolu sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ne samo što nisu ispoštovali odluke crkvene vlade i patrijarha Irineja o postavljanju privremene uprave u eparhiju, već su juče na Sretenje izazvali tuču u porti manastira Gračanica...Grupu monaha odanu odlukama...

Nastavak na Blic...

Sukobile se dve grupe monaha u Gračanici

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Feb.2010

Dve grupe monaha fizički su se danas sukobile u manastru Gračanica, jer je jedna grupa pokušala da zaštiti razrešenog episkopa Artemija, javio je KIM radio. Taj izvor navodi da je grupa monaha koji podržavaju Artemija pokušala da uđe u manastir Gračanicu i da se, pošto u tome nije uspela,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Mirno veče u manastiru Gračanica

Izvor: Glas javnosti, 14.Feb.2010

GRAČANICA - U manastiru Gračanica danas po podne je mirno nakon koškanja dve grupe monaha, javio je izveštač agencije Beta iz Gračanice Nikola Bešević. Ranije danas u porti tog manastira došlo je do koškanja dve grupe monaha - jedne koja je lojalna episkopu Artemiju, koga je juče privremeno...

Nastavak na Glas javnosti...

U Gračanici sukobi monaha

Izvor: Danas, 14.Feb.2010

Sveti arhijerejski sinod SPC odlučio je u subotu da episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića) privremeno, do zasedanja Svetog arhijerejskog sabora koji počinje 25. aprila, razreši dužnosti i obaveza upravljanja Eparhijom raško-prizrenskom (ERP). Za administratora Eparhije crkvena vlada...

Nastavak na Danas...

Atanasije: Vladika Artemije mora da traži saglasnost

Izvor: Glas javnosti, 15.Feb.2010, 07:02

GRAČANICA - Vladika Artemije, koga je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) privremeno razrešio, nije pod zabranom i može boraviti u eparhiji raško-prizrenskoj, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora te eparhije vladike Atanasija, objavljeno je sinoć na sajtu SPC...   Episkop Artemije...

Nastavak na Glas javnosti...

SPC: Vladika Artemije mora da traži saglasnost

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Feb.2010

Vladika Artemije, koga je Sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) privremeno razrešio, nije pod zabranom i može boraviti u eparhiji raško-prizrenskoj, ali uz saglasnost novoimenovanog administratora te eparhije vladike Atanasija, objavljeno je sinoć na sajtu SPC.....Procitajte ceo tekst na izvornoj...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Sukobi zbog vladike Artemija

Izvor: Deutsche Welle, 15.Feb.2010

Sukobi oko razrešenja vladike Artemija kulminirali su juče (14.2.) u Gračanici kada došlo do koškanja dve grupe monaha – jedne, lojalne episkopu Artemiju i druge koja je došla sa vladikom Atanasijem.

Nastavak na Deutsche Welle...

Ličnost Danas: Vladika Atanasije (Jevtić)

Izvor: Danas, 15.Feb.2010

Odlukom Sinoda SPC episkop umirovljeni Atanasije (Jevtić) od prošlog vikenda nalazi se na dužnosti privremenog administratora Eparhije raško-prizrenske (ERP). On će do zasedanja Sabora krajem aprila menjati u upravljanju ERP episkopa raško-prizrenskog Artemija, koga je Sinod privremeno razrešio...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.