Izvor: Politika, 11.Dec.2014, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zlatni ćuran” Svetlani Bojković

– Jako me je obradovala vest da sam dobila „Zlatnog ćurana” za životno delo, posebno što u svojoj biografiji već imam dva „Ćurana” za dve uloge. Najpre 1978. godine prošlog veka za tumačenje Jovanke u Nušićevoj „Pučini”, a zatim 1991. za lik Belize u Molijerovim „Učenim ženama”. Nagrada me je dodatno raznežila jer sam oduvek volela da igram komedije. I dan-danas je volim i ovo je jednostavno zaokruženje mog komediografskog rada kao glumice – rekla je za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dramska umetnica Svetlana Bojković komentarišući vest da je upravo ona najnovija dobitnica „Zlatnog ćurana” za životno delo.

Uglednoj pozorišnoj, filmskoj i televizijskoj glumici Svetlani Bojković prestižno priznanje „Zlatni ćuran” za životno delo biće uručeno naredne 2015. godine, na 44. pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije” u Jagodini, koji po tradiciji uveseljava jagodinsku publiku od 20. do 27. marta.

– Svetlana Bojković ovo priznanje apsolutno zaslužuje, budući da je ostavila dubok i neizbrisiv trag u pozorišnoj umetnosti Srbije. I da je za svoju glumu ovenčana mnogim nagradama – kaže Dobrica Milićević, umetnički direktor jagodinskih „Dana komedije”.

Svetlanu Bojković, koja poslednjih godina živi u Helsinkiju budući da je njen suprug ambasador Srbije u Finskoj, vest da je dobila „Zlatnog ćurana” za životno delo zatekla je u Beogradu, gde snima nastavak televizijske serije „Ulica lipe”. Bojkovićeva koja je glumačku karijeru započela 1967. godine u filmu „Jednog dana moj Jamele” tokom plodnog umetničkog rada ostvarila je veliki broj pozorišnih, filmskih i televizijskih uloga: Draginju, Merimu, Veroniku, Živanu Žanku Stokić, Filumenu Marturano, Milicu Pavlović i mnoge druge. Za svoje heroine tokom proteklih godina dobila ja najveća esnafska priznanja.

Nagradu „Zlatni ćuran” čine statueta „Ćuran”, plaketa i novčani iznos, a ustanovljena je 2001. godine. Do sada su je dobili glumci: Miodrag Petrović Čkalja, Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Ljubomir Ubavkić Pendula, Nikola Simić, Olivera Marković, Bora Todorović, Vlastimir Đuza Stojiljković, Petar Kralj, Milena Dravić, Jelisaveta Seka Sablić, Rada Đuričin i drugi.

B. G. T.

objavljeno: 11.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.