Zilkić: Cerićeve izjave neodgovorne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zilkić: Cerićeve izjave neodgovorne

NOVI PAZAR - Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je danas da poseta reisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovin Mustafe Cerića Sandžaku, koja se odvija uprkos protivljenju Islamske zajednice u Srbiji, ima pre svega političku konotaciju.

"Nezapamćeno je da verski poglavar druge države dođe u jedan grad i u takvoj jednoj sredini iznese nekakve neodgovorne i neodmerene izjave o kršenju ljudskih i verskih prava", rekao je Zilkić Tanjugu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Zilkih, koji je Tutinac, kaže da je ubeđen da nijedan njegov sugrađanin ne deli Cerićevo mišljenje.

Bosanski reis, čiji je domaćin glavni muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, rekao je juče u Tutinu da ranije nije bio sklon da veruje da se u Srbiji krše ljudska i verska prava, ali da je, nakon zabrane javnog okupljanja na centralnom gradskom trgu na kome je on trebalo da se obrati vernicima, uveren da je to tačno.

On je rekao i da će o tome kako žive muslimani u Sandžaku obavestiti američkog potpredsednika Džozefa Bajdena koji će u sredu posetiti i Srbiju.

"Ne znam kakva je veza između Bajdena i Cerića, i ne znam kakve veze i kojim povodom se to baš tako uklopilo, ali znam da je Zukorlić dva dana najavio kosovizaciju Sandžaka, što je vrlo jaka i teška konstatacija sa mogućim implikacijama", rekao je Zilkić.

Reis je izrazio nevericu da potpredsednik SAD uopšte može da bude zainteresovan za to šta se, kako je rekao, dešava u jednoj maloj islamskoj zajednici jedne male balkanske zemlje.

Ocenivši da su "tu neki konci umršeni, kao i da to nije dobro", Zilkić je rekao da je uveren da takva Cerićeva izjava "nema veću težinu".

Zilkić se slaže da je veliki broj pripadnika žandarmerije i policije juče na ulicama Tutina bila "ružna slika", ali je to, veli, naša neminovnost kakvih smo do sada imali mnogo puta.

Vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije tvrdi da Zukorliću više ni Cerić ne može da pomogne i da "tako se i pokazalo, on, ni uz njegovu pomoć, ne može više da okupi više od 200 do 300 ljudi koji će ih slušati šta govore".

Od oktobra 2007. godine u Srbiji deluju dve islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju, a njihovi sukobi su veoma česti oko prevlasti nad vernicima i vakuvskom imovinom.

Drugog dana boravka u Sandžaku reis Cerić će se večeras obratiti vernicima na centralnom gradskom trgu u Novom Pazaru.

Zilkić kaže da njegove pristalice neće ometati taj skup.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.