Čiplić negirao tvrdnju reis-ul-uleme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiplić negirao tvrdnju reis-ul-uleme

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić danas je negirao tvrdnju reis-ul-uleme Islamske zajednice BiH Mustafe Cerića da se u Srbiji krše ljudska prava i, nasuprot tome, poručio da u Srbiji nisu ugrožena ljudska prava, a posebno ne ljudska prava bošnjačke nacionalne zajednice.

"Potpuno je netačno da u Srbiji postoji ugrožavanje ljudskih prava, a posebno ne postoji ugrožavanje ljudskih prava Bošnjaka", izjavio je Čiplić, reagujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na izjavu Cerića juče u Tutinu.

"Cerić je konstatovao da je stanje ljudskih prava u Srbiji generalno loše, a posebno Bošnjaka, što ne odgovara istini", precizirao je Čiplić.

Od 5. oktobra 2000. godine, uvek su deo demokratske vlasti u Srbiji bile i bošnjačke partije, naglasio je Čiplić i podsetio da su dvojica ministara aktuelne Vlade Bošnjaci.

On je dodao i da Nacionalni svet Bošnjaka sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava ima odličnu saradnju i da zajedno rešavaju probleme bošnjačke nacionalne zajednice.

"Ti problemi nisu sistemske prirode, već su vezani za svakodnevni život", objasnio je Čiplić i istakao da Vlada, preko fondova, pokušava da ulaže u Sandžak.

"Smatramo da Bošnjaci koji su građani Srbije u odnosu na pripadnike drugih nacionalnih zajednica nemaju veći broj i drugačije probleme od ostalih građana", ocenio je ministar za ljudska i manjinska prava.

Čiplić je podsetio da je Srbija krajem prošle godine od Ujedinjenih nacija dobila pozitivnu ocenu koja se odnosi na stanje ljudskih prava u zemlji i ponovio da Cerićeva izjava ne odgovara istini.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić ocenio je danas da poseta reisa Islamske zajednice Bosne i Hercegovin Mustafe Cerića Sandžaku, koja se odvija uprkos protivljenju Islamske zajednice u Srbiji, ima pre svega političku konotaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.