Zeleno svetlo SRS za vlast u Beogradu

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleno svetlo SRS za vlast u Beogradu

Predstavnici Srpske radikalne stranke, koalicije Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija i koalicije Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija juče su potpisali koalicioni sporazum o formiranju gradske vlasti u Beogradu. Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić precizirao je da će kandidat za gradonačelnika Beograda biti iz SRS i da će to najverovatnije biti on.

Koalicioni sporazum potpisali su predstavnici gradskih odbora: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nemanja Šarović (SRS), Nenad Komatina (DSS-NS) i Milisav Petronijević (SPS-PUPS-JS).

Prema rečima Aleksandra Vučića, sa koalicionim partnerima prethodnih dana najviše se razgovaralo o programu i principima delovanja nove koalicije. On je istakao da je najvažnije da će nova vlast u Beogradu, kako je naveo, doneti promene gradu i Beograđanima.

- U naredne četiri godine ova koalicija će u Beogradu uraditi dvostruko više nego što je prethodna vlast uradila tokom dužeg perioda. Mnogi će biti iznenađeni koliko će stranih investicija stići u Beograd i to u 15 dana i sa kim će se sve razgovarati o budućoj saradnji i investiranju u glavni grad - rekao je Vučić.

On je poručio da će se nova vlast „obračunati sa korupcijom i kriminalom" i naveo da se prilikom dogovora unutar koalicije nisu „delili feudi" već „će svako moći sve da kontroliše".

On je istakao da će kadrovska rešenja biti „utanačena aneksom koalicionog sporazuma".

Portparol DSS Andreja Mladenović rekao je da je potpisivanje koalicionog sporazuma izuzetno bitno za razvoj i napredak Beograda i da predstavlja dobar znak i za pregovore o vlasti na drugim nivoima, kao i da je „ova koalicija spremna da puno radi u interesu građana i razvoja Beograda".

Funkcioner SPS Aleksandar Antić objasnio je da se deo javnosti protivi toj koaliciji koju su u Beogradu, kako je rekao, stvorili i nametnuli građani. On je nekoliko puta istakao da je za tu koaliciju glasalo 500.000 glasača.

Upitan o mogućnosti raskida juče potpisanog sporazuma o vlasti u Beogradu ako se napravi drugačija koalicija na nivou republike, Antić je rekao: „Sporazum smo potpisali i rukovali se. Mi smo čestiti ljudi."

Predstavnici radikala, socijalista i narodnjaka rekli su da će danas obavestiti v.d. gradonačelnika Beograda Zorana Alimpića da je formirana skupštinska većina.

SRS, DSS-NS i SPS-PUPS-JS zajedno imaju 58 od ukupno 110 mandata u Skupštini grada Beograda.

Kako su istakli predstavnici novoformirane koalicije za Beograd, kandidat za zamenika gradonačelnika biće iz DSS i da očekuju da će to biti portparol ove stranke Andreja Mladenović, a da bi predsednik Skupštine grada trebalo da bude iz SPS i to će najverovatnije biti Aleksandar Antić. Kandidat za gradskog menadžera biće predsednik gradskog odbora SRS Nemanja Šarović, dok za gradskog arhitektu postoje tri predloga, ali nisu precizirana imena.

Besplatan prevoz za starije od 65 godina

Izvršni odbor PUPS prihvatio je juče koalicioni sporazum sa SRS i narodnjačkom koalicijom o formiranju vlasti u Beogradu. Ova odluka doneta je nakon što su koalicioni partneri prihvatili njihova tri osnovna zahteva: besplatan gradski prevoz za starije od 65 godina, dodeljivanje jednokratne pomoći najugroženijim starim osobama i pomoć osobama smeštenim u gerontološke ustanove.

Pajtić: Deo paketa

Potpredsednik DS Bojan Pajtić rekao je da je za ovu stranku neophodno da se saradnja sa koalicijom oko SPS odnosi na sve nivoe vlasti, kako na centralnu i pokrajinsku, tako i na Beograd.

- Za nas Beograd jeste deo paketa. Ko je gradonačelnik Beograda jeste i međunarodno političko pitanje, a ne samo pitanje kanalizacije i vodovoda - rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, ukoliko postoji sporazum i dogovor oko konstituisanja centralne vlade, onda taj sporazum podrazumeva saradnju i u gradu Beogradu, Vojvodini i saradnju na nivou najznačajnijih lokalnih samouprava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I na lokalnom nivou svi čekaju odluku socijalista

Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2008

BEOGRAD - Mada republička vlast još nije na vidiku, Socijalistička partija Srbije, koja je ključni igrač i na lokalu, već je napravila dogovor sa radikalima i narodnjacima u 14 lokalnih samouprava, dok će sa demokratama, bar zasad, vladati u samo šest opština. Tako je vlast radikala, narodnjaka...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.