Završeno prebrojavanje, šta će biti sa glasovima?

Izvor: B92, 28.Apr.2016, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno prebrojavanje, šta će biti sa glasovima?

Beograd -- RIK je završila ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 99 biračkih mesta na kojima je konstatovano da je prilikom sprovođenja izbora došlo do teških grešaka

Očekuje se da uskoro počne i sednica RIK-a na kojoj će biti saopštena sudbina rezultata glasanja sa tih biračkih mesta.

Kako je ranije objašnjeno, oni će biti ili anulirani ili verifikovani i uvršteni u izborni rezultat.

Prebrojavanje je danas počelo u 11 sati.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Članovi RIK-a su se na sednici, koja je trajala do dva iza ponoći, saglasili da se za sva biračka mesta s "teškom greškom" izvrši uvid u džakove s glasačkim listićima, za šta je RIK formirao komisije.

Nakon prebrojavanja glasova biće nastavljena sednica RIK-a, na kojoj će se doneti odluka o sudbini glasova s tih mesta.

Večeras u 20 sati ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je RIK juče donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu 4. maja.

Na tih 15 biračkih mesta bili su uloženi prigovori, na osnovu kojih je RIK poništila rezultate s tih biračkih mesta i najavila odluku o ponavljanju izbora.

RIK bi odluku o ponavljanju izbora, kako je najavio Đurđević, trebalo da donese danas.

RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala o ukupno 148 biračkih mesta koja nisu ušla u verifikaciju i koja su s "teškom greškom".

Podaci iz zapisnika s tih biračkih mesta treba da se vrate u bazu na dva načina - anuliranjem ili ispravkom, objasnio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

RIK je odlučivala o svakom biračkom mestu pojedinačno i odlučila da, kada su u pitanju biračka mesta koja nisu ušla u verifikaciju, verifikuje podatke iz zapisnika s 46 biračkih mesta, da anulira podatke iz zapisnika s jednog biračkog mesta, a da za 12 biračkih mesta izvrši uvid u džakove s glasačkim listićima.

Za sva biračka mesta s "teškom greškom" odlučeno je da se izvrši uvid u džakove.

Konačan ishod parlamentarnih izbora neće biti poznat možda još skoro dve nedelje, kada bi trebalo da budu obrađeni podaci s mesta na kojima se ponovo glasa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RIK Srbije ponovo prebrojava glasove sa 99 mjesta

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Apr.2016

U Republičkoj izbornoj komisiji danas oko 11.00 sati počelo je ponovno prebrojavanje rezultata glasanja sa preko 99 biračkih mjesta, na kojima je prilikom glasanja 24. aprila konstatovano da je bilo "teških grešaka"..."Prebrojavanje traje i u pitanju je 99 biračkih mjesta", rekao je Tanjugu predsjednik...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.