Burna sednica RIK-a, traje li, traje...

Izvor: Mondo, 28.Apr.2016, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burna sednica RIK-a, traje li, traje...

U Skupštini Srbije traje sednica Republičke izborne komisije (RIK), na kojoj treba da bude saopšten ishod glasanja, nakon ponovnog prebrojavanja, sa 99 biračkih mesta, na kojima su bile konstovane teške greške prilikom izbora.

RIK se za dva sata izjasnio o 15 spornih biračkih mesta.

U Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) je u toku odlučivanje o spornih 99 biračkih mesta na kojima su konstatovane teške greške prilikom sprovođenja izbora, a za dva sata taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << organ se izjasnio o 15 biračkih mesta, tako što ih je verifikovao.

Članovi RIK-a se o tim biračkim mestima izjašnjavaju na način da rezultati glasanja sa tih biračkih mesta budu anulirani ili verifikovani, odnosno uvršteni u izborni rezultat.

U pojedinim delovima sednice dolazilo je do rasprave predsednika RIK-a Dejana Đurđevića i nekih predstavnika opozicionih lista, koji su bili protiv verifikacije rezultata glasanja sa biračkih mesta sa kojih nije bilo zapisnika, kontrolnih listića. . .

Đurđević je rekao da je zadatak RIK-a da utvrdi kako je narod glasao, a ne da "navlači ili spušta cenzuse nekim partijama".

"Ne vršimo uvid u džakove da bi radili posao biračkog odbora, već da taj podatak i zapisnik unesemo u bazu da bi mogao da se sabere. Ne želim da se bavim ni navlačenjem, ni spuštanjem cenzusa, već da utvrdim rezultate glasanja", rekao je Djurđević.

Dodao je da je cilj opozicionih predstavnika da, iznoseći formalne razloge za anuliranje rezultata izbora, se održi postojeće stanje, prema kome neke liste prelaze cenzus.

Uoči početka sednice, ispred sale u kojoj zaseda RIK, okupili su se predstavnici opozicije. Takođe, ispred parlamenta održan je i protest koalicije okupljenje oko DS na opštini Vračar.

Rezultati glasanja sa tih biračkih mesta će se anulirati ili će biti verifikovani, odnosno uvršteni u izborni rezultat.

Prebrojavanje je danas počelo u 11 sati, a završeno oko 18.30. RIK je na početku sednice objavio rezultate sa 98,64 obrađenih biračkih mesta.

Večeras u 20 sati ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je RIK juče donela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mesta, koji će najverovatnije biti održani u sredu, 4. maja.

Na tih 15 biračkih mesta bili su uloženi prigovori, na osnovu kojih je RIK poništila rezultate sa tih biračkih mesta i najavila odluku o ponavljanju izbora.

RIK bi odluku o ponavljanju izbora, kako je najavio Đurđević, trebalo da donese danas.

RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala o ukupno 148 biračkih mesta koja nisu ušla u verifikaciju i koja su sa "teškom greškom".

Podaci iz zapisnika sa tih biračkih mesta treba da se vrate u bazu na dva načina - anuliranjem ili ispravkom, objasnio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

RIK je odlučivala o svakom biračkom mestu pojedinačno i odlučila da, kada su u pitanju biračka mesta koja nisu ušla u verifikaciju, verifikuje podatke iz zapisnika sa 46 biračkih mesta, da anulira podatke iz zapisnika sa jednog biračkog mesta, a da za 12 biračkih mesta izvrši uvid u džakove sa glasačkim listićima.

Za sva biračka mesta sa "teškom greškom" je odlučeno da se obavi uvid u džakove.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.