Završena rasprava o amandmanima, u utorak glasanje

Izvor: Blic, 20.Jun.2013, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o amandmanima, u utorak glasanje

Poslanici republičkog parlamenta završili su večeras raspravu o amandmanima na paket zakona iz oblasti obrazovanja, o kojima će se izjasniti u utorak.

Parlamentarci će sutra započeti novu vanrednu sednicu na kojoj će razmatrati Predlog deklaracije Skupštine Srbije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjenih 1944-1945. godine.

Na set obrazovnih zakona podneto je ukupno 366 amandmana, a vlada je prihvatila 58.

Reč je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o predlozima zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o srednjem obrazovanju i vaspitanju, o obrazovanju odraslih, kao i izmene zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o učeničkom i studentskom standardu.

Tim zakonima se, između ostalog, predviđa formiranje Agencije za obrazovanje i vaspitanje, kao i materijalna odgovornost direktora škole za štetu nanetu ustanovi namerno ili krajnjom nepažnjom.

Takođe, od 2017/18. godine kandidati za upis na fakultete, umesto prijemnih ispita, polagaće opštu, stručnu, umetničku maturu.

Kada je reč o obrazovanju odraslih, prvi put se uvodi funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih u redovan školski sistem, a omogućava se i poboljšanje obrazovne i kvalifikacione strukture stanovništava.

U Predlogu deklaracije, o kojoj će parlament raspravljati sutra, navodi se da Skupština najoštrije osuđuje akte protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjene 1944-1945. godine kojima su pripadnici te nacionalne manjine u Srbiji iz nacionalnih razloga ubijeni ili lišeni slobode ili drugih prava bez sudske i administrativne odluke.

Skupština Srbije izražava uverenje da je oslobađanje od kolektivne odgovornosti koja je nakon Drugog svetskog rata nametnuta pojedinim nacionalnim zajednicama u Vojvodini odlukama tadasnjih državnih organa u interesu razvoja duha tolerancije i međusobnog uvazavanja nacionalnih zajednica i svih građana koji žive u Srbiji.

Republički parlament izražava punu spremnost Srbije da nastavi proces razvoja demokratije i poštovanja ljudskih i manjinskih prava i građanskih sloboda i poziva sve državne organe i građane da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti građana i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.