Završen sastanak Selakovića i advokata bez dogovora

Izvor: Radio 021, 01.Nov.2014, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak Selakovića i advokata bez dogovora

Posle punih pet sati razgovora, završen je sastanak između ministra pravde Nikole Selakovića i predstavnika advokature u prostorijama Advokatskoj komori Srbije, a učesnici su se obavezali da će nastaviti dijalog u cilju iznalaženja rešenja za stanje u advokaturi i pravosuđu.

Detalji razgovora nisu saopšteni javnosti, osim da je razgovor bio otvoren i sadržajan. Sa ministrom pravde razgovarali su predsednk Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević, Advokatske komore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Beograda Slobodan Šoškić i Advokatske komore Vojvodine Srđan Sikimić.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata. Advokati su ranije danas saopštili da nastavljaju sa obustavom rada koja traje već 53 dana, jer tvrde da predloženim izmenama zakona koje u ponedeljak treba da razmatra parlament, nisu ispunjeni njihovi zahtevi u vezi sa nadležnostima javnih beležnika kod ugovora o prometu nepokretnosti.

Takođe su pozvali Selakovića na sastanak u komoru, kojem se on odazvao. Vlada Srbije je u četvrtak usvojila Predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti kojima se ukida ekskluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, a koji će se u ponedeljak naći pred parlamentom.

Advokati u celoj Srbiji nastavljaju sa obustavom rada, jer predloženim izmenama zakona nisu ispunjeni njihovi zahtevi u vezi sa nadležnostima javnih beležnika kod ugovora o prometu nepokretnosti. Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević apelovao je danas da se povuku iz hitne skupštinske procedure predložene izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnostima.

Tim povodom je najavio protesno okupljanje advokata na Trgu Nikole Pašića u utorak u podne, u blizini Doma narodne skupštine Srbije, čiji će poslanici u ponedeljak razmatrati izmene zakona koje je predložila Vlada.

Advokati su već 53 dana u štrajku u celoj Srbiji. Oni u ponedeljak nisu prihvatili predlog Ministarstva za izmene Zakona o javnim beležnicima, jer nisu u skladu za njihovim zahtevima i nastavili su protest. Advokati u celoj Srbji po preporuci AKS tokom obustave rada ne idu na suđenja, kao ni na saslušanja u policiji i tužilaštvu.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila Predlog Ministarstva pravde za izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti kojima se ukida eksluzivnost javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Opet propali pregovori Selakovića i advokata

Izvor: Mondo, 01.Nov.2014

Sastanak ministra pravde Nikole Selakovića i predstavnika advokature završen je bez dogovora, večeras oko pola devet, rečeno je u Advokatskoj komori Srbije (AKS)...Foto: Beta/Miloš Miškov..Iz Komore je nakon petočasovnih pregovora saopšteno da je dijalog bio "iskren i sadržajan", i da će se...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.