Zaštita gledalaca u izbornoj kampanji

Izvor: RTS, 19.Mar.2012, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita gledalaca u izbornoj kampanji

Novim uputstvom o ponašanju radio i TV stanica u kampanji, RRA je prvenstveno hteo da zaštiti gledaoce, kaže potpredsednik Saveta RRA Goran Karadžić. "Želeli smo da sačuvamo građane od toga da se političari pojavljuju u svim mogućim programima, da se pojavljuju tamo gde im nije mesto", naveo je Karadžić.

Republička radiodifuzna agencija usvojila je 7. marta uputstvo o ponašanju radio i TV stanica u kampanji. Gostujući u Dnevniku RTS- a, potpredsednik Saveta RRA Goran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Karadžić rekao je da su u novom uputstvu unete male izmene u odnosu na prethodne izbore, prvenstveno radi zaštite gledalaca.

Na pitanje kako će RRA utvrđivati kada je neko u kampanji kao državni službenik, a kada u "stranačkom dresu", Karadžić je rekao da ukoliko emiter dobije poziv neke institucije to znači da osoba koja će govoriti nastupa zvanično, sa pozicije koju i dalje obavlja.

"Ukoliko je upućen stranački poziv, izveštaj mora da bude u okviru stranačkog bloka. Ja se nadam da će i stranački funkcioneri znati to da odvoje, a onda će i novinarima biti lakše", objasnio je Karadžić.

Karadžić je rekao da nema savršenog obavezujućeg uputstva i da deo odgovornosti moraju preuzeti i urednici.

"Mi u RRA nismo glavni urednici u Srbiji, urednici moraju da procene, da je kažu ovaj čovek je stranački aktivan, i da na osnovu toga onda odlučuju", istakao je potpredsednik Saveta RRA.

Na pitanje da li se Šešeljeva odbrana može tretirati kao stranačka aktivnost, odnosno kampanja, Karadžić je rekao da bi bilo apsurdno zabraniti emitovanje završne reči kada je ceo proces praćen godinama.

"Kraj završne reči je u utorak i ne može ozbiljnije da naruši izborni proces", objasnio je Karadžić.

Objašnjavajući odredbu indirektne političke propagande, odnosno da se iz programa da  isključe dokumentarne, igrane, zabavne emisije i filmovi u kojima se pojavljuje funkcioneri, istaknuti predstavnici izborne liste, kandidati, Karadžić kaže da je to urađeno prvenstveno zbog gledalaca.

"Želeli smo da sačuvamo i gledaoce i građane od toga da se političari pojavljuju u svim mogućim programima, da se pojavljuju tamo gde im nije mesto", ukazao je Karadžić.

Izbori su ozbiljna stvar, i građani ne treba da odlučuju na osnovu toga ko pravi bolje palačinke ili ko ima bolju frizuru, rekao je potpredsednik Saveta RRA.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.