RRA nema nedoumica o medijima

Izvor: B92, 19.Mar.2012, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA nema nedoumica o medijima

Beograd -- RRA nema nedoumica u poštovanju Uputstva o ponašanju elektronskih medija u predizbornoj kampanji, kaže zamenik predsednika Saveta ove agencije Goran Karadžić.

Republička radiodifuzna agencija je dobila mnogo pitanja od emitera ali nema nedoumica u poštovanju tog uputstva, rekao je on.

Karadžić je za Radio televiziju Srbije rekao da lokalni i regionalni emiteri uglavnom pitaju šta smeju da objave ukoliko pokrivaju dve ili više opština, može li jedna stranka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << drugoj da ustupi termin...

"Uglavnom pitaju sve što se tiče onoga što emiterima donosi novac", rekao je on, podsetivši da je obavezujuće Uputstvo bilo doneto i za izbore 2008. godine a da je aktuelno pretrpelo veoma male izmene koje se keću u pravcu zaštite gledalaca.

Karadžić je navodeći da u obavezujućem Uputstvu "nema nikakvih zabrana oko informativnog programa ili nečeg sličnog" objasnio i na konkretnim primerima u čemu se ogledaju nedoumice.

Po tom Uputstvu, Izborna lista, odnosno kandidat, na televiziji ili radiju mogu da zakupe najviše po pet minuta dnevno, a emiteri će u jednom danu moći da emituju maksimalno 90 minuta plaćenog predizbornog programa i to isključivo van udarnih termina.

Televizije termine strankama ne mogu ustupiti u periodu od 6 do 9 i od 19 do 23 časova, a radio stanice od 6 do 9 i 15 do 19 časova, a emiteri moraju voditi računa o jednakoj zastupljenosti izbornih lista, odnosno predsedničkih kandidata.

Novina je i to da emiter nije dužan da emituje predizborni plaćeni program, ali ukoliko se za to odluči, mora svim izbornim listama, odnosno kandidatima, obezbediti jednake programske, tehničke i finansijske uslove.

Savet RRA će u toku kampanje biti u stalnom zasedanju i postupci protiv emitera koji budu kršili propisana pravila biće brži od redovnih i trajaće od nekoliko sati do nekoliko dana.

Radiodifuzna agencija nije zabranila emitovanje Insajdera tokom predizborne kampanje, već je reč o nesporazumu, rekao je ranije danas za B92 Karadžić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.