Izvor: Beta, 11.Feb.2014, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon stavio tačku na korupcionaške afere

BEOGRAD, 11. februara 2014. (Beta) - Vrednost javnih nabavki u prvih devet meseci 2013. godine je 178 milijardi dinara, što je za 25,6 milijardi manje nego u istom periodu 2012. godine, izjavio je u utorak direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

"To znači da je oko 220 miliona evra manje potrošeno u javnim nabavkama od kada se primenjuje novi Zakon o javnim nabavkama", rekao je Jovanović agenciji Beta.

Novi Zakon o javnim nabavkama primenjuje se od 1. aprila >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << 2013. godine.

Kao jedno od najznačajnijih obeležja primene novog Zakona o javnim nabavkama, Jovanović je ocenio značajno smanjivanje pregovaračkih postupaka bez objavljivanja javnih poziva.

"Radi se o postupku koji je potpuno netransparentan, sa vrlo ograničenom konkurencijom, neretko sa samo jednim ponudjačem, gde je rizik od nameštanja i zloupotreba najveći", kazao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je da je Zakonom o javnim nabavkama stavljena tačka na korupcionaške afere i da su njim ostvarene uštede od 230 miliona evra.

"Sada je jasno da Zakon o javnim nabavkama neće ostati mrtvo slovo na papiru, da je ideja SNS-a uspela i da je u velikoj meri ispunio očekivanja", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Prema njegovim rečima, poredjenjem rezultata javnih nabavki u prvih devet meseci 2012. i 2013. godine ostvarene su uštede od 230 miliona evra.

Stefanović je istakao i da je sprovedeno 90 odsto postupaka javnih nabavki, što je takodje dokaz da je bilo opravdano donošenje tog zakona. "To znači da je zaustavljena korupcija ali i da smo dali ohrabrenje i pomogli malim i srednjim preduzećima da učestvuju u nabavkama", rekao je Stefanović, koji je i predsednik Skupštine Srbije.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.