Veća disciplina u javnim nabavkama

Izvor: RTS, 11.Feb.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veća disciplina u javnim nabavkama

U prvih devet meseci prošle godine na javne nabavke potrošeno 178 milijardi dinara, što je 25,6 milijardi manje nego u isto vreme 2012. To je rezultat primene novog zakona i promene ponašanja naručioca, ocenjuju u nadležnoj instituciji. Stručnjaci smatraju da su uštede još veće, jer je proširen spisak kupovina za koje je obavezna javna nabavka.

Na javne nabavke u privih devet meseci 2013. potrošeno 178 milijardi dinara, što je za što je 25,6 milijardi manje nego u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << isto vreme 2012. U nadležnoj instituciji kažu da je to rezultat primene novog zakona, ali i da je došlo do promene ponašanja. Očekuju dalji rast discipline u javnim nabavkama.

Novi propisi o javnim nabavkama koji se primenjuju od aprila 2013. osnovni su razlog što je za devet meseci potrošeno oko 220 miliona evra manje nego u istom peridu 2012, kažu u Upravi za javne nabavke.

Preciziraju - od avgusta do oktobra je bilo dve trećine manje nabavki kroz pregovore, gde je mogućnost zloupotreba najveća, dok je učešće kupovina kroz najpoželjiji, otvoreni postupak, povećano na 79 odsto

"To je apsolutno najveći rezultat u 11 godina, koliko se primenjuje Zakon o javnim nabavkama u Srbiji", ocenjuje direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Prema njegovim rečima, to svedoči o "zdravlju sistema javnih nabavki, transparentnosti i konkurentosti koja vlada u njemu".

Upućeni smatraju da je ušteda i veća od 220 miliona evra, jer je istovremeno proširen spisak kupovina za koje je obavezna javna nabavka.

Danilo Pejović iz "Transparentnosti Srbija" napominje da se sada sprovode nabavke za lekove, dodajući da su u pitanju veliki iznosi.

"Smanjenje koje je identifikovano još je veće jer se sprovode nabavke koje ranije nisu obavljane. Treba utvrditi da li je to posledica smanjenja cena, broja tendera ili ukrupnjavanja nabavki", objašnjava Pejović.

U 2013. godini udvostručen je broj javnih nabavki, povećana transparentnost, a uspešno je završeno devet od 10 pokrenutih postupaka.

Direktor Uprave za javne nabavke kaže da mu se čini da je došlo do značajne promene ponašanja poručilaca da se odgovornije ponašaju i da je povećana disciplina u postupcima nabavki.

Da li je dobar utisak direktora Uprave za javne nabavke, ili se radi samo o jednokratnoj promeni, znaće se defitnitivno u martu, kada bude završen izveštaj o javnim nabavkama za celu prošlu godinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.