Izvor: Blic, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtevi štrajkača nerealni, a protest farsa

VRANJE - Radnici Konfekcije V i juče su nastavili štrajk glađu. Predsednik Štrajkačkog odbora i ASNS u „Jumku" Snežana Veličković rekla je da je imala zdravstvene probleme i da posle ukazane prve pomoći prima terapiju.

Beogradska Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata je, pozivajući se na podatke Hitne pomoći iz Vranja, saopštila da su životi 300 radnica koje štrajkuju glađu dramatično ugroženi.

- Apelujemo na Vladu da nađe rešenje za ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izuzetno tešku situaciju i spreči nesagledive posledice koje mogu proizaći iz štrajka glađu - zaključuje se u saopštenju ASNS.

Juče su reagovala i povereništva UGS „Nezavisnost" i Samostalnog sindikata u Pamučnom kombinatu.

Predsednik UGS „Nezavisnost" u „Jumku" Radojko Maksić i Samostalnog sindikata Srđan Mitić ocenili su da je štrajk dela radnika Konfekcije V štetan za njih i njihove porodice, „Jumko" i čitav grad. Oni su rekli novinarima da su zahtevi štrajkača, koji se često menjaju, neosnovani i nerealni. Rekli su i to da imaju pouzdana saznanja da pobunjeni konfekcionari ne štrajkuju glađu, već da obmanjuju javnost.

- Mi zastupamo apsolutnu većinu od 2.150 zaposlenih u „Jumku" i 800 u „Zamberu", koji rade i primaju niske, ali redovne plate. Štrajk dela radnika Konfekcije V naš sindikat nije podržao, jer svima nanosi štetu. Štrajk ima političku pozadinu, a ASNS predstavlja prljavu polugu DS-a. Imamo saznanja da se navodnim štrajkačima glađu dotura hrana iz magacina „Jumkovog" radničkog restorana, a hranu donose i od svojih kuća - rekao je Maksić.

Predsednik Samostalnog sindikata Slađan Mitić upozorio je da su radnici Konfekcije V pogrešili što nisu potpisali aneks ugovora o radu, kojim se predviđa njihov odlazak u britansku firmu „Zamber".

Čelnici oba sindikata pozvali su štrajkače da još jednom pokušaju da sa rukovodstvom „Jumka" i predstavnicima države pregovorima dođu do kompromisnog rešenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.