Zahtev za rehabilitaciju novinara

Izvor: RTS, 02.Avg.2011, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za rehabilitaciju novinara

Višem sudu u Beogradu Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo zahtev za rehabilitaciju novinara Slavka Ćuruvije, Zorana Lukovića i Srđana Jankovića koji su pre 12 godina osuđeni na po pet meseci zatvora.

Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo je Višem sudu u Beogradu zahtev za rehabilitaciju novinara Slavka Ćuruvije, Zorana Lukovića i Srđana Jankovića, koji su pre 12 godina osuđeni na po pet meseci zatvora.

Ćuruvija, Luković i Janković osuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su 8. marta 1999. godine po tužbi Milovana Bojića, tadašnjeg potpredsednika Vlade Republike Srbije i direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

Trojica urednika i novinara optužena su i osuđena zbog novinskog teksta objavljenog 5. decembra 1998. godine u dnevnom listu Dnevni telegraf u kome se Bojić indirektno dovodi u vezu sa ubistvom Aleksandra Popovića, lekara u toj zdravstvenoj ustanovi. Presuda je postala pravosnažna u jeku NATO bombardovanja, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Slavko Ćuruvija, vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa ubijen je 11. aprila 1999. godine.

Zoran Luković uhapšen je 15. avgusta 2000. godine i upućen je na izdržavanje kazne u Padinsku Skelu. Iz zatvora je pušten 21. oktobra, po osnovu pomilovanja rešenjem tadašnjeg predsednika Republike Srbije Milana Milutinovića.

Srđan Janković iselio se u Crnu Goru, gde i danas živi i radi.

NUNS - Nije bilo elemanata za krivično gonjenje

U zahtevu upuženom Višem sudu, Nezavisno udruženje novinara Srbije je ponovio svoj stav da nije bilo elemenata za krivično gonjenje trojice novinara i da je presuda posledica sudske poslušnosti i podređenosti autokratskom režimu.

Upravo zato Nezavisno udruženje novinara Srbije smatra da abolicija kao čin milosrđa jednog od najviših službenika režima Slobodana Miloševića ne sme ostati jedini osnov Lukovićevog oslobađanja, jer ona u suštini ne poništava optužbu i presudu, tim pre što milosrđe nije obuhvatilo Ćuruviju i Jankovića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije traži i očekuje od Višeg suda "da odgovarajućim aktom o rehabilitaciji konačno ispravi veliku nepravdu nanetu novinarima Slavku Ćuruviji, Zoranu Lukoviću i Srđanu Jankoviću".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.