Zahtev za izlazak na berzu

Izvor: RTS, 16.Avg.2010, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za izlazak na berzu

NIS podneo zahtev za prijem akcija na listing A Beogradske berze, a prema planu Vlade Srbije, prvo trgovanje NIS-ovim hartijama od vrednosti trebalo bi da počne već početkom septembra.

Naftna industrija Srbije podnela je zahtev za prijem akcija na listing A Beogradske berze, a prema planu Vlade Srbije, prvo trgovanje NIS-ovim hartijama od vrednosti trebalo bi da počne već početkom septembra.

To će značiti da će oko 4,8 miliona građana, i zaposleni, koji poseduju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << akcije NIS-a, moći da ih prodaju i kupuju, od trenutka kada Berza zakaže prvo trgovanje.

Vlasnicima akcija NIS-a, koji nemaju svog brokera, ponuđena je mogućnost da ih prodaju na šalterima "Pošte Srbije" i to bez provizije.

Kao većinski vlasnik NIS-a, "Gasporomnjeft" je obavezan da do 2. februara 2011. godine uputi javni poziv za otkup svojih akcija po minimalnoj ceni od 4,8 evra po komadu, što praktično znači da vrednost akcija neće padati ispod te cene, a u slučaju veće potražnje na Berzi, ta deonica može biti skuplja.

"Prajm market", odnosno A listing, predstavlja najkvalitetniji segment tržišta Beogradske berze gde se kotiraju kompanije koje ispunjavaju stroge uslove po pitanju izveštavanja (kvartalni finansijski izveštaji) i likvidnosti.

Na A listingu Beogradske berze trenutno se nalaze samo tri kompanije: "Energoprojekt", "Tigar" i "Sojaprotein".

Ruski "Gaspromnjeft" vlasnik je 51 odsto akcija, dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 procenata akcija.

Preostale akcije, njih 19,1 odsto, nalaze se u rukama bivših i sadašnjih zaposlenih u ovoj kompaniji kao i u rukama nekolicine pravnih i fizičkih lica koja su ove akcije sticali vanberzanski dok je kompanija bila u formi zatvorenog akcionarskog društva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.