NIS podnosi zahtev za listing A Beogradske berze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Avg.2010, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS podnosi zahtev za listing A Beogradske berze

NOVI SAD -

Naftna industrija Srbije (NIS) danas će podneti zahtev za prijem akcija na listing A Beogradske berze, a prema planu Vlade Srbije, prvo trgovanje NIS-ovim hartijama od vrednosti trebalo bi da počne već početkom septembra.

To će značiti da će oko 4,8 miliona građana, i zaposleni, koji poseduju akcije NIS-a, moći da ih prodaju i kupuju, od trenutka kada Berza zakaže prvo trgovanje.

Vlasnicima akcija NIS-a, koji nemaju svog brokera, ponuđena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mogućnost da ih prodaju na šalterima "Pošte Srbije" i to bez provizije.

Kao većinski vlasnik NIS-a, "Gasporomnjeft" je obavezan da do 2. februara 2011. godine uputi javni poziv za otkup svojih akcija po minimalnoj ceni od 4,8 evra po komadu, što praktično znači da vrednost akcija neće padati ispod te cene, a u slučaju veće potražnje na Berzi, ta deonica može biti skuplja.

"Prajm market", odnosno A listing, predstavlja najkvalitetniji segment tržišta Beogradske berze gde se kotiraju kompanije koje ispunjavaju stroge uslove po pitanju izveštavanja (kvartalni finansijski izveštaji) i likvidnosti.

Na A listingu Beogradske berze trenutno se nalaze samo tri kompanije: Energoprojekt, Tigar i Sojaprotein, a na ovom segmentu tržišta moguća je dnevna fluktuacija cene od minus 8 do plus 10 procenata, dok je na prvom trgovanju predviđena zona fluktuacije od minus 20 do plus 300 procenata za cenu akcija.

NIS je krajem ove nedelje saopštio da je u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti 12. avgusta registrovana promena NIS a.d. Novi Sad iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, čime su ispunjeni uslovi za podnošenje zahteva Beogradskoj berzi za prijem, odnosno uključenje njenih akcija na berzansko tržište u zakonskom roku od tri dana od registracije promene.

NIS je krajem juna doneo odluku o prelasku u otvoreno akcionararsko društvo ali je, usled tehničkih razloga, izlazak ove kompanije na Beogradsku berzu odložen za kraj avgusta, odnosno, početak septembra, objavili su ranije državni zvaničnici iz Agencije za privatizaciju.

Ruski Gaspromnjeft vlasnik je 51 odsto akcija (83.160.800 komada) dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 procenata akcija.

Preostale akcije, njih 19,1 odsto, nalaze se u rukama bivših i sadašnjih zaposlenih u ovoj kompaniji kao i u rukama nekolicine pravnih i fizičkih lica koja su ove akcije sticali vanberzanski dok je kompanija bila u formi zatvorenog akcionarskog društva.

Iako se po medijima u više navrata špekulisalo kako je veliki broj akcionara prodao akcije NIS-a mimo berze i da su u proces uključene brojne firme sa Kipra i drugih "egzotičnih" ostrva, podaci iz Centralnog registra pokazuju da je trgovina akcijama NIS-a bila više nego skromna.

Najviše akcija NIS-a kupio je kastodi račun Vojvođanske banke - oko 0,015 procenata (oko 25.000 komada), a pored njega jedini veći kupac ovih hartija bila je brokerska kuća "M end V" Investments sa 0,005 odsto akcija (oko 8.000 komada), objavljeno je na internet sajtu Sinteza invest grupe.

Centralni registar za hartije od vrednosti objavio je ranije da je u registar upisano 163.060.400 akcija NIS-a, nominalne vrednosti po 500 dinara po deonici, u ukupnoj vrednosti od 81,53 milijarde dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zahtev NIS-a za uključenje na Beogradsku berzu

Izvor: Kamatica.com, 16.Avg.2010

Naftna industrija Srbije najavila je da će danas podneti zahtev za uključenje akcija na Beogradsku berzu. Kako se navodi u saopštenju, u Centralnom registru hartija od vrednosti Srbije 12. avgusta je registrovan prelazak NIS-a iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, čime su ispunjeni uslovi...

Nastavak na Kamatica.com...

Trgovanje akcijama NIS najranije za dve nedelje

Izvor: Blic, 17.Avg.2010, 01:30

Naftna industrija Srbije je juče podnela zahtev za prijem akcija na A listing Beogradske berze, a procena je da će trgovina akcijama početi za 14 dana. Ipak, stručnjaci savetuju da se sačeka sa prodajom deonica jer bi one mogle da vrede više...Oko 4,8 miliona građana Srbije, i zaposlenih, koji...

Nastavak na Blic...

Trgovina NIS-ovim akcijama od septembra

Izvor: Radio 021, 17.Avg.2010

Naftna industrija Srbije podnela je zahtev za prijem akcija na A listing Beogradske berze, a prema planu Vlade Srbije, prvo trgovanje NIS-ovim hartijama od vrednosti trebalo bi da počne već početkom septembra.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.