Zadrugari traže dugoročna pravila za podsticaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2012, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadrugari traže dugoročna pravila za podsticaj

NOVI SAD -

Zadružni savez Vojvodine (ZSV) podržava sve državne mere agrarne politike koje doprinose razvoju poljoprivrede, izjavio je danas predsednik saveza Radoslav Jovanov, ističući da je manje važno da li se za podsticaj proizvodnje koristi kriterijum obradive površine ili kilogram proizvoda.

"Najbitnije je da svaki poljoprivrednik dobije podsticaj, ali na osnovu jasno i dugoročno definisnih pravila", rekao je on novinarima u Novom Sadu, posle sastanka Odbora za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sistemski i ekonomski položaj zadruga i zadrugara.

On je dodao da zadrugari Vojvodine traže i da se ubrza rešavanje postupaka za povraćaj imovine, da se uvede obavezna registracija poljoprivrednih gazdinstava uz potpuno ažuriranje zemljišnih knjiga i kompletno evidentiranje stoke, sa praćenjem na tržištu.

"Tražimo i da se postojeća strategija razvoja poljoprivrede prilagodi aktuelnom stanju i definisanim merama ekonomske politike u poljoprivredi", kazao je predsednik ZSV, dodajući da je neophodno da se zemljoradničke zadruge uključe u sve mere ekonomske politike.

Po rečima Jovanova, neophodno je i da se obezbedi učešće zadružnog sektora u kreiranje zakona o podsticajima i srodnim propisima, kao i da se u Ministarstvu poljoprivrede ustanovi poseban sektor za zadrugarstvo.

Predsednik Skupštine ZSV Dušan Tadić rekao je na konferenciji za novinare da u aktelnim uredbama ima mnogo nedorečenosti koje će otežati njihovu potpunu realizaciju.

Član Odbora za sistemski ekonomski položaj zadruga i zadrugara Danilo Tomić posebno je istakao da država mora da uvaži lobistički potencijal zadružnog pokreta u vezi sa budućim pregovorima o članstvu naše zemlje u EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.