Zabrana zapošljavanja važiće do kraja marta

Izvor: Radio 021, 08.Nov.2015, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana zapošljavanja važiće do kraja marta

Vlada Srbije produžiće zabranu zapošljavanja u javnom sektoru do kraja marta naredne godine.

Iako je prema Zakonu o budžetskom sistemu zabrana zapošljavanja u javnom sektoru trebalo da bude na snazi do kraja ove godine, u Nemanjinoj 11 ipak će produžiti zabranu za tri meseca, piše Blic.

Razlog je to što se kasni s otkazima i racionalizacijom zaposlenih koji primaju platu iz budžeta, te je potrebno dodatno vreme da se ceo javni sektor prilagodi manjem broju radnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Prvobitno se razmatralo da zabranu zapošljavanja obustavimo 1. februara naredne godine, ali s obzirom na to da se kasni s otpuštanjima, rok smo produžili do 1. aprila. Posle toga niko neće morati da traži saglasnost Vlade za zapošljavanje novih ljudi", objašnjava dobro obavešten izvor Blica iz Vlade Srbije.

Zabrana zapošljavanja stupila je na snagu u decembru 2013. i trebalo je da traje do kraja ove godine. U tom periodu moguće je zaposliti jednog radnika pod uslovom da pet zaposlenih prethodno dobije otkaz. Uredbom je predviđeno i da je u slučaju povećanog obima posla uz saglasnost Vlade moguće zaposliti najviše 10 odsto ukupnog broja radnika.

"Takve odluke najviše smetaju lokalnim samoupravama. Oni se, recimo, žale da ne mogu da zaposle vaspitačicu ili bacača protivgradnih raketa. Kada Vlada usvoji akt o maksimalnom broju radnika, a što se očekuje narednih dana, mnogi od njih će biti u povoljnijem položaju jer će imati maksimalan broj do kojeg mogu da zapošljavaju", kaže sagovornik Blica.

Izuzeci sudije, ministri, direktori...

Zabrana zapošljavanja ne primenjuje se na sudije, javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, na izabrana, postavljena i imenovana lica, poput ministara, savetnika i poslanika.

Izuzeti su i direktori javnih preduzeća, ustanova i agencija.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.