Za sektor energetike - devet milijardi evra

Izvor: RTS, 15.Dec.2009, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sektor energetike - devet milijardi evra

U okviru investicionog ciklusa, koji je pokrenut ove godine, u sektor energetike biće uloženo oko devet milijardi evra u nerednih pet do sedam godina, najavio je ministar Škundrić. Ministar je ukazao da je u tim poslovima neophodna maksimalna upošljenost domaćih kompanija.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić najavio je pojeftinjenje gasa za 10 odsto za iduću godinu ali bez preciziranja datuma. Škundrić takođe najavljuje da će, u okviru investicionog ciklusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je pokrenut ove godine, u sektor energetike biti uloženo oko devet milijardi evra u nerednih pet do sedam godina.

Ministar energetike Škundrić najavio je da će za desetak dana početi razgovori sa slovačkim kompanijama o izgradnji novog podzemnog skladišta gasa u Srbiji.

Škundrić je rekao da će kroz zajedničke studijske analize biti određeno mesto i kapacitet novog skladišta gasa i dodao bi moglo da bude izgradnjeno u iscrpljenim nalazištima gasa, od kojih je najveći broj u Vojvodini.

"Investitor i nosilac projekta biće slovačka kompanija, a skladište gasa će biti u potpunom vlasništvu Srbije, odnosno Srbijagasa", kazao je Škundrić.

Ralizacija projekta, naveo je Škundrić, počeće tokom sledeće godine, a trajaće i u 2011. godini.

Ministar je ocenio da je interes Slovačke da bude investitor u izgradnji skladišta gasa u Srbije je upošljavanje kompanija i što je to prvi organizovani korak u saradnji dve država u oblasti energetike.

"Moguće je da će biti realizovani i neki kapitalniji projekti u budućnosti", kazao je ministar energetike Srbije Petar Škundrić.

U Srbiji trenutno postoji podzemno skaladište gasa u Banatskom Dvoru, čiji će kapacitet nakon završetka biti oko 800 miliona kubnih metara gasa, a ruska kompanija Gaspromnjef biće vlasnik 51 odsto kapitala tog skladišta na osnovu ugovora o investicijama završetak izgradnje sa Srbijagasom.

Procenjuje se da bi na raznim poslovima u tom sektoru moglo da se uposli oko 10 hiljada ljudi.

"U ovoj godini je pokrenut veliki investicioni ciklus u sektoru energetike, kao odgovor na ekonomsku krizu, za koji verujem da će biti zamajac oporavka celokupne privrede Srbije" rekao je Škundrić na sednici Odbora Udruženja za energetiku Privredne komore Srbije (PKS)

Ministar je istakao da Vlada Srbije mora stvoriti neophodne uslove, pri svakom tenderu koji se raspisuje, da domaće komanije dobiju što veći obim posla, kada su u pitanju radovi u sektoru energetike i da se na tenderima ne diskriminišu domaći proizvođači, već da imaju jednake uslove takmičenja sa stranim kompanijama.

Škundrić je podsetio da su u ovoj godini pokrenuti tenderi za izgradnju novih termoelektarana Kolubara B i Nikola Tesla B3, i termolektrane-toplane u Novom Sadu, što će doprineti upošljavanju domaćih kompanija, podsećajući da u Srbiji u proteklih 25 godina nije izgrađen ni jedan kapitalni energetski objekat.

U 2009. godini počela i revitalizacija hidrolektrana Đerdap 1 i Bajna Bašta, podsetio je ministar, najavljujući da će u naredna dva meseca biti završeni pregovori sa Kinom o kreditu od oko 800 miliona evra za rekonstrukciju i izgradnju novog termobloka u Kostolcu.

Sa Slovačkom se vode razgovori vezani za gradnju novog termobloka I eksploataciju uglja u Štavlju, što je investicija vredna oko 600 miliona evra, napomenuo je Škundrić.

Kada je reč o gasno - naftnom sektoru, Škundrić je rekao da je započeto ulaganje u Rafineriju nafte u Pančevu vredno oko 396 miliona evra i izrazio očekivanje da će u Naftnu industriju Srbije biti uloženo više od prvobitno planiranih oko 500 miliona evra, kako bi ta kompanija mogla da postane regionalni lider u tom sektoru.

Šansa za domaće izvođače radova

Najveće gradilište od iduće godine biće novi "EPS-ovi" termo blokovi. Računa se i na radove na gasno-naftnim postrojenjima. Upravo te projekte domaća preduzeća, proizvođači opreme i izvođači radova vide kao šansu da stanu na noge.

"Ovo je velika šansa za srpsku elektro i mašinogradnju koja je bukvalno u kolapsu zbog nedostatka posla. To je jedina šansa da očuvamo naše potecijale i firme koje godinama rade u toj branši", navodi Branko Sljivar, generalni direktor "Goša Montaže".

Vučko Vuković, generalni direktor "Minel kotlogradnje" kaže da postoji ono što je suštinski najbitnije, a to su ljudi, snaga i oprema. "Kada su u pitanju strane firme, mislim da se nešto menja na bolje, jer strane firme uzimaju naša preduzeća sve češće za partnere a ne za podizvođače radova", objašnjava Vuković.

U Vladi smatraju da je upravo investicioni ciklus u energetici odgovor na krizu, pa će obezbediti neophodne uslove, za svaki tender, kako bi domaće kompanije dobile što više poslova. Ministar energetike uputio je pismo javnim preduzećima da je neophodno da domaća preduzeća ne budu diskriminisana na realizaciji tih projekata.

U sledećoj godini započeće izgradnja gasovoda prema granici sa Makedonijom, kazao je Škundrić i dodao da je potpisan protokol o saradnji sa nemačkom kompanijom RWE radi izrade fizibiliti studije za hidrolektranu Đerap 3.

Škundrić je najavio i da će pokrenuti javnu raspravu o nuklearnoj energiji.

Predsednik PKS-a Miloš Bugarin ukazao je na značaj maksimalnog angažovanja domaće operative u poslovima koji će se izvoditi u sektoru energetike u narednom periodu.

Istakao je da od nivoa investicija u oblast energetike zavisi i ukupan razvoj srpske privrede i ukazao da je u sektoru energetike u Srbiji direktno i indirektno angažovano oko 200.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za energetiku 9 milijardi evra

Izvor: S media, 15.Dec.2009

Ministar rudarstava i energetike Petar Škundrić izjavio je danas da je će u sektoru energetike, u okviru investicionog ciklusa, koji je pokrenut ove godine, biti uloženo oko devet milijardi evra u nerednih pet do sedam godina, ukazujući na neophodnost da u tom poslu maksimalno budu uposlene domaće...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.