Za obnovu bolnice dali 700.000 dolara

Izvor: Blic, 15.Jul.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za obnovu bolnice dali 700.000 dolara

U rekonstrukciju KBC „Dr Dragiša Mišović“, Sjedinjene Američke Države investiraće više od 700 hiljada dolara“, najavila je Meri Vorlik, američka ambasadorka u Srbiji. Ona je juče, prilikom obilaska bolnice na Dedinju koja je „nastradala“ u požaru prošle godine, direktoru ove ustanove uručila savremeni kardio monitor - aparat za merenje srčanog ritma.

- Ambasada SAD doniraće sredstva za rekonstrukciju odeljenja za urgentnu medicinu i intenzivnu negu. Ova donacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije samo podrška lekarima i pacijentima bolnice, već celokupnom sistemu zdravstvene zaštite u Srbije - rekla je američka ambasadorka Meri Vorlik, prilikom obilaska bolnice.

Ona je izrazila nadu da će im se i drugi potencijalni donatori pridružiti i pomoći u rekonstrukciji bolnice.

- Mi koji radimo u Američkoj ambasadi u Beogradu osećamo da smo privilegovani jer imamo mogućnost da koristimo usluge vaših bolnica i živimo sa vama u zajednici, kojoj na ovaj način želimo da pomognemo. Pomoć bolnicama ili školama je najbolji način da uzvratimo zajednici u kojoj živimo i ovo bi trebalo da bude univerzalni princip - naglasila je američka ambasadorka.

Hodnici i prostorije na trećem i četvrtom spratu u KBC „Dr Dragiša Mišović" i dalje su u mraku, a od oktobra prošle godine rekonstruisan je samo krov i postavljene su potporne grede.

- Od donacija će biti rekonstruisane prostorije za intenzivnu negu i urgentnu medicinu, a radovi će početi u septembru. Za celokupnu rekonstrukciju je potrebno dosta novca, ali siguran sam da ćemo naći i preostala sredstva - rekao je Radisav Šćepanović, direktor bolnice.

On je naglasio da su zbog ovog posla u Beograd došli vrhunski stručnjaci iz Amerike.

- Oni će pomoći našim arhitektama i inžinjerima, kako bi projekti za bolnicu bili u skladu sa standardima savremene medicine - naglasio je dr Šćepanović.

Kada je prošle godine u oktobru izbio veliki požar u KBC „Dr Dragiša Mišović" izgorelo je 1.200 kvadratnih metara krova na četvrtom spratu, a oko 300 pacijenata hitno je evakuisano i bezbedno prebačeno u druge bolnice.

Brojke

- KBC „Dr Dragiša Mišović" ima 1.300 zaposlenih

- tokom godine uradi se više od milion pregleda

- tokom godine hospitalizuje se više od 20 hiljada bolesnika

- uradi više od 10 hiljada operacija za godinu dana

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.