Vučić u Vrbasu: Srbiju ćemo čuvati i sačuvati

Izvor: RTS, 20.Feb.2017, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Vrbasu: Srbiju ćemo čuvati i sačuvati

Pred Srbijom su nova turbulentna vremena, mnogi jedva čekaju da Srbiju uruše i da je destabilizuju, a mi im poručujemo da ćemo Srbiju čuvati i sačuvati, poručio je premijer Aleksandar Vučić iz Vrbasa.
Premijer Vučić je danas u Vrbasu povodom radova na rekonstrukciji škole "Petar Petrović Njegoš", a u razgovoru sa građanima, koji su ga dočekali, rekao da niko ne sme i ne može ni da pomisli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će našu zemlju destabilizovati ili urušiti.

"Neka nova turbulentna vremena su pred nama, Bošnjaci traže reviziju presude MSP za genocid, Hašim Tači traži ulazak u Unesko i Savet Evrope, a mnogi u Srbiji jedna čekaju bilo kakvu nestabilnost ne bi li Srbija oslabila....", rekao je Vučić.
"Poručujem im da ćemo Srbiju čuvati i sačuvati", rekao je Vučić.
Kako je rekao, u Vrbas je došao, kaže, zbog rekonstrukcije škole, koja je važna kao i svaka beogradska škola, i treba da ima iste, ako ne i bolje uslove za nastavu.
"Mora da se vodi računa o čitavoj Srbiji i svakom njenom pojedincu i posebno o budućnosti dece", primetio je predsednik srpske vlade.
Premijer je u tom smislu naveo da su javne finansije stabilizovane, da Srbija nema manjak u budžetu, da ne zadužujemo našu decu, i da malo po malo popravljamo životni standard, a svako zna da dolazi bolje vreme.
"Mi ne lažemo građane, kao što to drugi rade u kampanji, neki su se već osetili silnim i moćnim, ali mi nećemo da ustuknemo i uplašimo se", rekao je Vučić.
"Nisam se nimalo uplašio, a niste ni vi i borićemo se svim srcem, svom snagom za normalnu i pristojnu Srbiju", dodao je.
Kako je rekao, mogu da imaju novca koliko hoće, mogu da troše koliko hoće, ali svoje želje neće moći da ispune.
"Vi ste oni koji znate šta je to nezavisnost i suverenitet jedne zemlje", rekao je Vučić i dodao da je Srbija danas politički nezavisna zemlja i niko nam "ne kroji kapu".
"Nema tog ambasadora koji će reći – 'mora Srbija da to uradi ili mora ovo da uradi...' Srbija mora da radi samo ono što njen narod hoće i rukovodstvo koje je izabrala", podvukao je Vučić.
On je dodao da Srbija jeste na putu ka EU, ali i da je jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, niti će to učiniti.
"Revizija tužbe nas udaljava od pomirenja" 
Vučić je izjavio da revizija tužbe za genocid protiv Srbije nije dobra za situaciju u regionu, i da nas udaljava od pomirenja i većeg razumevanja, u koje je Srbija uložila mnogo energije, a veruje da odgovor neće biti na štetu naše zemlje.
Vučić je novinarima u Vrbasu rekao da su pojedinci donosili određene odluke zbog svojih unutrašnjih političkih potreba, ali da će Srbija na profesionalan i odgovoran način odgovoriti na bilo kakve zahteve, te da mu se čini da će dobiti nepromenjeni odgovor koji svakako nije štetan za nas.

"Ali, ceo ovaj proces nas udaljava od ubrzavanja pomirenja i većeg razumevanja, a mnogo energije smo u to uložili", rekao je Vučić i dodao da će se najkasnije u sredu sresti i sa predstavnicima Srbije iz Bosne i Hercegovine jer želi da čuje mišljenje svih njih.
Vučić je rekao da je očigledno da su pred regionom turbulentna politička vremena za koja Srbija nije odgovorna, niti ih je na bilo koji način izazvala niti im je doprinela, budući da ništa loše nije uradila.
"Revizija tužbe za genocid protiv Sribje je nešto što predstavlja tešku situaciju za Srbiju", rekao je Vučić.
On je rekao da je Srbija uložila mnogo energije i truda u očuvanje mira i stabilnosti.
"Ne mislim da je sama namera, a ne ulazim u to da li je to formalno pravno ispravno ili ne, o tome će govoriti predstavnici BiH i RS, ne mislim da je to dobro za situaciju u regionu jer pokazujete da želite da i dalje govorite o prošlosti, a manje o budućnosti", rekao je Vučić.
On je dodao da će Srbija ostati otvorena za razgovor, te ocenio da cela situacija govori koliko je on bio u pravu kada je insistirao na uspostavljanju dubljeg dijaloga između Srba i Bošnjaka.
"Svi smo naučili šta vole da čuju Amerikanci ili Evropljani, ali nismo razgovarali između sebe, nismo ušli u cipele jedni drugima i pokušali da shvatimo tuđe muke i probleme", rekao je Vučić.
"Predstoji velika bitka protiv ulaska Prištine u Unesko"
Premijer Vučić očekuje na jesen veliku bitku protiv ulaska Prištine u Unesko, ali veruje da ćemo još jednom odneti pobedu.
Kad je reč o pokušaju Prištine da obezbedi članstvo u Savetu Evrope, to je, kaže premijer, malo duži proces, a šanse Beograda da to ospori su manje, nego u slučaju Uneska.
"Što se tiče Uneska, preduzećemo sve što možemo u skladu sa našim moćima i mogućnostima. Nemojte da smetnete sa uma da će direktno protiv nas biti ne samo Albanci iz Prištine, već i nekoliko moćnih zemalja, koje su kosponzori zahteva za ulazak Prištine u Unesko", istakao je Vučić u razgovoru s novinarima u Vrbasu.
"Neće nam biti lako, ali verujem da ćemo pobediti, kao što smo pobedili prošli put", rekao je Vučić.
Smatra da nije baš dobra poruka međunarodnoj zajednici jedna vrsta "strašne slike" koju šalju oni koji su kao svoj glavni običaj stvorili uriniranje po pravoslavnim hramovima, rušenje ili skidanje krstova sa kupola pravoslavnih hramova, a treba da budu ti koji treba te hramove da čuvaju.
"Nama ostaje da se civilizovano i na miran i dostojanstven način suprotstavimo pokušaju političkog nasilja i to ćemo i da činimo. Svakako će biti teško ali verujem da ćemo još jednom da odnesemo pobedu", naglasio je Vučić.
Kada je reč o Savetu Evrope, premijer kaže da tu predstoji malo duži proces, jer su šanse Beograda tu manje, budući da je za prijem potrebno dve trećine.
"Evropa je za nas 'najteža teritorija'. Nadam se da će u Evropi da vode računa o Srbiji i da ne žele da to čine, ali tu su naše mogućnosti za delanje i delovanje mnogo manje", kaže Vučić.
"Imamo više novca, obnavljamo škole"
Premijer je rekao da je zahvaljujući reformama i uštedama u budžetu moguće povećati ulaganja u obrazovanje i infrastrukturu i najavio da će položaj prosvetnih radnika biti poboljšan.
Vučić je prilikom obilaska škole Petar Petrović Njegoš u Vrbasu rekao da će u njenu rekonstrukciju biti uloženo gotovo pola miliona evra, te da će biti obnovljene sve sanitarije, vodovodne i druge instalacije, kao i stolarija.
"Imamo više novca u budžetu nego pre zahvaljujući radu, strpljenju i pošovanju građana Srbije i činjenici da smo sproveli teške mere", rekao je Vučić i dodao da zato danas novac može da bude uložen u škole, bolje terene...
Kaže i da će mladi ljudi na taj način videti da u sredini u kojoj su rođeni mogu da počnu posao, da planiraju porodicu i budućnost.
Direktor OŠ "Petar Petrović Njegoš" Zoran Baucal istakao je da projekat predviđa sanaciju svih kritičnih tački.
"Zahvaljujući investiciji imaćemo nakon 1980. godine novu lepu, bezbednu, zdravu, energetski efikasnu zgradu. Projekat predviđa sanaciju svih kritičnih tački od podzemlja do krova škole", navodi Baucal.
Vučić je precizirao da je u oktobru opčela obnova 234 objekta, od toga 106 obrazovnih ustanova u više od 130 gradova i mesta.
Dodao je i da će država, koliko može, unaprediti položaj prosvetnih radnika koji će biti zadovoljniji nego pre.
Premijer je dodao i da će učenici biti nasmejaniji kada budu videli kako će škola izgledati za tri i po meseca te dodao da se nada da će škola ubuduće imati i više učenika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.