Vučić sa predstavnikom NATO-a o saradnji

Izvor: VOA, 21.Jan.2021, 16:17

Vučić sa predstavnikom NATO-a o saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa generalom Robertom Burkom, komandantom Komande združenih snaga NATO-a u Napulju sa kojim je razgovarao o oblicima saradnje Srbije sa NATO u skladu sa politikom vojne neutralnosti, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.  Vučić je podsetio da je Srbija već 15 godina članica Partnerstva za mir i da je u proteklom periodu "uspostavljen redovan dijalog predstavnika Srbije i alijanse, što je doprinelo jačanju poverenja". S obzirom na to da je Komanda združenih snaga NATO u Napulju zadužena za KFOR, predsednik Srbije je rekao da pripadnici te misije imaju "važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti i zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu". U saopštenju se navodi da je admiral Burk istakao da NATO ceni Srbiju kao partnera i poštuje vojnu neutralnost. Naveo je i "značajan broj pdržanih i plairanih zajedničkih aktivnosti", kao i važnost Srbije za mir i stabilnost u regionu.  Vučič je, kako se navodi, naglasio značaj naučno tehnološke saradnje, i saradnje u oblastima poput civilne zaštite i vanrednih situacija - u okviru koje je Srbija 2018. bila domaćin organizovane vežbe sa 2000 učesnika iz zemalja članica i partnera NATO. Vučić i Burk su razgovarali i o "značaju učešća Vojske Srbije u misijama UN i EU". U saopštenju se navodi i da je predsednik Srbije zahvalio generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu na "spremnosti da sasluša i razume stavove Srbije".  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Stefanović sa komandantom Združenih snaga NATO u Napulju admiralom Burkom

Izvor: Blic, 21.Jan.2021

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa komandantom Združenih snaga NATO u Napulju admiralom Robertom Burkom sa kojim je razgovarao o saradnji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, sa posebnim osvrtom na bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.