Vučić o Tačiju, Grenelu, Đukanoviću, EU...

Izvor: B92, 21.Jan.2020, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o Tačiju, Grenelu, Đukanoviću, EU...

Nisam saglasan sa argumentacijom koju je predsednik Crne Gore izneo oko suštine Zakona o slobodi veroispovesti i njegove primene.

To je izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio mogućnost da sa crnogorskim predsednikom razgovara o tome u Izraelu, gde će obojica boraviti na obeležavanju 75. godišnjice oslobađanja Aušvica.

Upitan da li će prihvatiti poziv za posetu Crnoj Gori I kada bi moglo doći do nje, Vučić je novinare u Davosu podsetio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << I on uputio poziv Đukanoviću da poseti Srbiju.

"Mnogo je važnije od toga da li ćemo doći u posetu da se reši problem i da se razgovara o tome kako da ga rešimo Nisam saglasan sa argumentacijom koja je izneta oko suštine samog Zakona i njegove primene. Ne zato što imam pravo da se mešam u unutrašnje stvari Crne Gore, već što se tiče srpskog naroda, njegove celine, i naše kulturne i istorijske baštine", objasnio je Vučić.

Kazao je da je, koliko zna, i Crna Gora dobila poziv da dođe u Izrael na obeležavanje 75. godišnjice oslobađanja Aušvica, i da su potvrdili dolazak.

Upitan da li Podgorica želi smirivanje situacije, rekao je da to ne zna, ali da misli da niko ne želi eskalaciju nasilja.

Ukazao je da su najavljeni razgovori mitropolita Amfilohija sa crnogorskim vlastima i da treba videti kakav će biti ishod.

Kažite nam koja je zadnja odluka o Zapadnom Balkanu i, ako je pozitivna, spremni smo još više da radimo na reformama, poručio je danas u Davosu predsednik Srbije Aleksandar Vučić EU u vezi s politikom proširenja.

Vučić je, na pitanje novinara Blumberga, u Davosu, da li očekuje napredak po pitanju proširenja EU, rekao da ono što može da kaže to je da je i na ovom skupu glavna pažnja bila na otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, što Srbija podržava i nada se da će uslediti do kraja maja na zagrebačkom samitu.

"Mislim da postoji nešto više od samog ispunjavanja birokratskih uslova, a to je strateški plan budućnosti regiona. Pitanje je gde nas vide - kao članice EU ili ne? Dobro bi bilo da to znamo", objasnio je on.

Vučić je kazao da Srbija nema alternativu, ali je dobro da zna poziciju EU i vidi da li nam je potrebna diverzifikacija izvora investicija, kao i ekonomske saradnje.

Podvukao je da nije uvek samo na zemlje regiona.

"Uvek možete naći dosta pitanja da kritikujete, Srbiju o nekim pitanjima, Crnu Goru o drugim... Mislim da je glavno pitanje političko, a svi znamo da je sve vezano za geopolitiku. Kažite nam koja je zadnja odluka Zapadnog Balkana i, ako je pozitivna, premni smo da još više radimo na reformama u svim oblastima“, istakao je on.

Vučić je podvukao da je regionu potreban signal EU.

Kazao je da je imao šansu na skupu u Davosu da razgovara sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, od koje je dobio dobre signale.

Razgovarao je i sa mnogim premijerima i misli da su spremni da nas slušaju i čuju naše mišljenje, ali će konačnu procenu o izgledima za budućnost moći da da tek kada bude razgovarao sa svim predstavnicima članica EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na neformalnom skupu u Davosu, na kojem je bio prisutan i Hašim Tači,.

Vučić je rekao da je govorio o problemima koje Srbija ima u regionu, dok je Tači više pričao o viznoj liberalizaciji.

"Tači je primetio da neki iz Evrope nisu pozdravili dogovor Beograda i Prištine o uvođenju avio linije i zapitao da li je to zbog američke podrške", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je on spomenuo nastavak dijaloga i ukidanje taksi koje je Priština uvela na srpsku robu i da je uvideo da su njegovi sagovornici razumeli zašto je to problem, te da su i oni protiv taksi.

Vučić očekuje ponovnu posetu Beogradu specijalnog izaslanika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Račarda Grenela u narednim danima.

Vučić je to reklao posle sastanka u Davosu sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajana, kojeg je, kako je preneo novinarima, zamolio za veće razumevanje za poziciju Srbije i zahvalio mu na tome što je uvek spreman da sasluša argumente srpske strane.

"Rekao sam da su za nas veoma važni odnosi sa SAD. Znamo koliko smo mali, i za nas je značajno da SAD pokazuje poštovanje", rekao je Vučić.

Bio je to, kaže Vučić, otvoren i iskren razgovor:

"Imali smo dug, otvoren, iskren i veoma prijateljski razgovor. Ja sam mu rekao da smo mi jedina zemlja, i ne samo u našem regionu, već i u širem okruženju, koja je podržavala izbor Trampa i da bismo voleli da ga ugostimo, kao i samog O' Brajena. Očekujem da u narednim danima ponovo ugostim Grenela u Beogradu", preneo je Vučić novinarima u Davosu.

On je dodao da su razgovarali o srpsko-američkim odnosima, te da je zamolio O' Brajena za veće razumevanje, ali i da mu se zahvalio na tome što je uvek spreman da sasluša sve što srpska strana ima da kaže.

Vučić je podsetio da je sa O' Brajenom razgovarao i u Njujorku u septembru, kao i i da su pre nekoliko dana razgovarali telefonom o avio-liniji Beograd - Priština.

Vučić, koji će sutra iz Davosa otputovati u Izrael, na obeležavanje 75. godišnjice od oslobađanja Aušvica, kaže da očekuje da se s tog skupa pošalju poruke da fašistička ideologija više ne sme da ima mesto u savremenom svetu, ni prema Jevrejima, ali ni prema Srbima.

"Srpski narod je bio, rekao bih, na monstruozan način istrebljivan u Jasenovcu. Zbog toga je u samom Jad Vašem u Jerusalimu prikazano ogromno poštovanje prema našim žrtvama. Jedno od šest velikih mesta stradanja koji se tamo pominju jeste i Jasenovac", poručio je srpski predsednik iz Davosa odgovarajući na pitanja novinara.

Prema njegovim rečima, zbog broja srpskih žrtava koje su nastradale u okviru te ideologije, onima koji predstavljaju Srbiju i srpski narod, ističe Vučih, svakako je mesto na tom skupu.

Navodi i da će pre skupa u Izraelu biti održana večera koja će trajati, kako je Vučić kazao, tri sata i na kojoj će biti španski kralj, ruski predsednik Vladimir Putin, kao i francuski predsednik Emanuel Makron.

"Iskoristiću ponovo priliku sa Emanuelom (Makronom) da razgovaram", rekao je Vučić.

Naime, najmanje 47 svetskih lidera će se ove nedelje okupiti u Izraelu na obeležavanju 75. godišnjice od kako je Crvena armija oslobodila logor smrti Aušvic, kao i na 5. svetskom forumu o Holokaustu u Spomen-muzeju i muzeju Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić na skupu u Davosu govorio o mnogim temama: "Ja o dijalogu i taksama, Tači O VIZAMA"

Izvor: Blic, 21.Jan.2020

Nisam saglasan sa argumentacijom koju je predsednik Crne Gore izneo oko suštine Zakona o slobodi veroispovesti i njegove primene, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio mogućnost da sa crnogorskim predsednikom razgovara o tome u Izraelu, gde će obojica boraviti na obeležavanju...

Nastavak na Blic...

Vučić: SAD spremne da čuju naše probleme i šta Srbija misli

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2020, 09:47

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je srpska delegacija imala važne kontakte u Davosu gde je bilo razgovora i o odnosima Beograda i Prištine i drugim regionalnim odnosima...On je rekao za Radio televiziju Srbije da smo jedina zemlja Jugositočne Evrope koja je svih šest godina...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.