Vučić nagovorio kineskog premijera da dođe u Beograd

Izvor: Vesti-online.com, 10.Sep.2014, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić "nagovorio" kineskog premijera da dođe u Beograd

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kine Li Kećang, sa kojim se Vučić danas sastao u Tjenđinu, dogovorili su održavanje samita 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope, koji bi trebalo da se održi u decembru.

Premijeri u Kini dogovorili samit i gradnju stvarno brze pruge

 

"To će biti prvi dolazak kineskog premijera u Srbiju posle 30 godina. Punih 40 godina nismo bili domaćin takvog skupa. Njegovo održavanje pokazuje da postajemo važan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << faktor i da smo vođenjem nezavisne i principijelne politike, uspeli da dobijemo podršku Kine i drugih država", kazao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

 

Samit bi trebalo da bude prilika da premijer Kine potpiše  sporazum o izgradnji super brze pruge Beograd-Budimpešta.

 

 

Komentarišući razgovore sa kineskim partnerima o izgradnji pruge Beograd-Budimpešta, Vučić je ocenio da je reč o projektu od ogromnog strateškog značaja za Srbiju.

 

 

"Izgradnja te pruge omogućiće dalji razvoj srpske infrastrukture. Postoji dugoročni projekat povezivanja te saobraćajnice sa lukom Pirej u Grčkoj, koji zahteva duže planiranje", rekao je premijer.

 

Prema Vučićevim rečima, ključni problem je model finansiranja izradnje pruge.

 

"Premijer Li je pokazao razmevanje visine javnog duga u Srbiji i verujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finansiranja svojih 180 kilometara", kazao je predsednik vlade Srbije.

 

Vučić se sa premijerom Kine Li Kećangom, sastao u gradu Tjenđin, u kome se održava Svetski ekonomoski forum.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.