Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jan.2020, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nije postojala ideja o stepenastom cenzusu za koalicije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije postojala ideja o uvođenju takozvanog stepenastog cenzusa, odnosno o povećanju cenzusa za predizborne koalicije i da su ti navodi neistiniti.

"Nije postojala ideja (o tome). Kada bi uvodili stepenasti cenzus i kada bi se on povećavao, išli bi kontra onih koji su manjina, odnosno protiv političkih protivnika. Neće biti toga. I novine koje su objavljivale to, nisu objavljivali tačne informacije", rekao je Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Bečeju.

On je rekao da je potrebno da se vodi računa o tome da se ne povećava prag za manjinske grupe i da je to jedina stvar o kojoj se još razgovaralo.

Komentarišući izjave onih koji kritikuju ideju o smanjenju cenzusa neposredno pred izbore, Vučić je rekao da se tom merom dobija reprezentativniji parlament i da to može da pogodi samo najjaču stranku, a to je i dalje Srpska napredna stranka.

"Svi koji žele da izađu na izbore su se saglasili sa tim. A oni koji ne žele, to su oni koji su protiv autopoteva, pruge, protiv svake fabrike. Smetaju im ovakve i onakve kocke, kada isplatimo 'švajcarce', ni to ne valja. Ja još nisam čuo da su zadovoljni. Te političke komentare razumem, jer oni moraju da budu protiv, ali koje je njihovo pravo tu ugroženo?", rekao je Vučić.

On je rekao da se opozicija protivi toj ideji samo zbog toga što nakon izbora neće moći da kaže da SNS ima 60 odsto u parlamentu, a da osim Socijalističke partije Srbije ostali ne postoje.

"A ja hoću da se ponosim razlikama i drugačijim idejama. Da vratimo život u parlament. I to ćemo i da uradimo", rekao je on.

Govoreći o navodima pojedinih medija da su u krvi lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića pronađeni tragovi opijata nakon saobraćajne nesreće u Beogradu, Vučić je rekao da ne želi da o tome govori ali da ako su lekari sa VMA to potvrdili - onda nema nikakve sumnje.

"Ali ja i ne znam koga bi to iznenadilo i šta je tu čudno", rekao je on.

Vučić je rekao da je sa šefom diplomatije EU Žozepom Borelom razgovarao o situaciji u regionu i odnosima sa Prištinom.

"Nismo imali Bog zna šta da kažemo jedan drugom. Ja sam rekao da smo mi po ukidanju taksi spremni da razgovaramo sa predstavnicima Prištine, da pričamo o miru i kompromisu", rekao je Vučić i dodao da očekuje skoru posetu Borela Srbiji.

Pitao sam Brnabić da li je živ ministar za zaštitu životne sredine Trivan

Predsednik Vučić pozvao je danas ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana da "malo živne", i najavio hitne mere Vlade zbog zagađenja vazduha u Srbiji.

"Pitao sam (premijerku) Anu Brnabić da li je živ ministar nadležan za životnu sredinu, da se javi, kaže nešto, pita nešto građane", rekao je Vučić u Bečeju.

On je rekao da je Trivan iz Socijalističke partije Srbije, ali da će opozicija sigurno optužiti njega - Vučića i za zagađenje vazduha jer "im je Vučić bio kriv i za kišu i sušu".

Po njegovim rečima, zagađenju vazduha doprinosi i to što je "porastao standard građana pa je više automobila".

"Dolazeći na posao video sam da je u skoro svim kolima po jedna osoba", rekao je Vučić, navodeći da izgleda nikome, ko kritikuje danas, nije bilo važno kakav je vazduh bio nekad ranije.

"Šta se zapravo hoće: želi se zelena energija, a napadaju mini hidrocentrale", rekao je Vučić.

Nema promene Dejtonskog sporazuma o BIH bez 'srpskog prihvatanja'

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da Dejtonski sporazum može da se menja samo ako se saglase sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, te da bez "srpskog prihvatanja" neće biti promene sporazuma.

Na pitanje o tvrdnji da su budući predsendiki Hrvatske Zoran Milanović s predsednikom i Turske Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarao o reviziji Dejtonskog sporazuma, Vučić je rekao da je stav Srbije da "nema novih rešenja", i da će biti "vrlo teško ubediti" Srbiju da je potrebna promena.

"Što se tiče Srbije, ona je za poštovanje Dejtonskog sporazuma. Vrlo teško će nas ubediti u promenu", rekao je Vučić novinarima u Bečeju.

On je ocenio da "mnogi misle" da bi te promene trebalo da idu "u smeru smanjenja nadležnosti Republike Srpske".

Komentarišući razgovor Erdogana i Milanovića, rekao je da "svako ima pravo da razgovara i da je svaki razgovor lekovit".

Nije jasno kako ne postoje dokazi za dela koja je počinio Korać

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da nije spreman da govori da li je kriv tužilac ili sudija, već mu "nije jasno kako ne postoje dokazi poslednjih tri, četiri ili pet godina" za dela koja je počinio Filip Korać.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon otvaranja pogona za toplo cinkovanje u fabrici Knott Autoflex YUG u Bečeju rekao da "javnost zna" da je Korać najveći distributer narkotika i da organizuje ubistva, ali je ocenio kao nejasno da "nikada nema dovoljno dokaza za to".

Prema njegovim rečima, "nema ništa protiv toga šta je" Filip Korać, već "ima protiv toga što truje našu decu po školama i ubija ljude po Srbiji".

Vučić je rekao da ga pravosuđe kritikuje da se "uvek meša", a da "jedino znaju kako dobiti naloge od neke ambasade i kako da unište svoje zemlju".

Predsednik Srbije kazao je u utorak da je "tek" u ponedeljak saznao da je obustavljena istraga i povučena poternica protiv vođe "zemunskog klana" Filipa Koraća i dodao da mu je "rečeno da je poternica povučena pre dva meseca".

Istraga protiv Koraća započeta je u januaru 2019. godine zbog navodnog podstrekavanja na ubistvo Blaža Đurovića, u oktobru 2018. godine na Voždovcu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Nije postojala ideja o stepenastom cenzusu za koalicije

Izvor: Beta, 15.Jan.2020

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije postojala ideja o uvodjenju takozvanog stepenastog cenzusa, odnosno o povećanju cenzusa za predizborne koalicije i da su ti navodi neistiniti."Nije postojala ideja (o tome). Kada bi uvodili stepenasti cenzus i kada bi se on povećavao, išli...

Nastavak na Beta...

Vučić: Nije postojala ideja o stepenastom cenzusu za koalicije

Izvor: Beta Video, 15.Jan.2020

BEČEJ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije postojala ideja o uvodjenju takozvanog stepenastog cenzusa, odnosno o povećanju cenzusa za predizborne koalicije i da su ti navodi neistiniti. (CH1) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.