Vučić: Da li je živ ministar za životnu sredinu

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Da li je živ ministar za životnu sredinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom prekomernog zagađenja vazduha, rekao da je jutros pozvao premijerku Anu Brnabić i da ju je pitao: "Je l’ ti živ ministar nadležan za životnu sredinu?" Dodao je da bi ministar trebalo da se javi i da kaže ljudima nešto.
Aleksandar Vučić je u razgovoru sa novinarima, nakon otvaranja kompanije "Knot Autofleks Jug" u Bečeju istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da veruje da će Vlada Srbije preduzeti odgovarajuće mere.

"Naravno da to nije jednostavno. To je proces od narednih deset godina", rekao je predsednik.
Kako je rekao, jutros je, kada je dolazio na posao, u samo četiri automobila video više od jedne osobe.
Ranije danas, premijerka Ana Brnabić sazvala je hitan sastanak u Vladi povodom situacije u vezi sa zagađenjem vazduha u Srbiji. 
Smanjenje cenzusa je demokratska mera, ne može se pobijatiUpitan da prokomentariše smanjenje cenzusa, predsednik je poručio da spuštanjem izbornog cenzusa želi da vrati život u parlament. Primetio je i da su sve stranke koje žele da izađu na izbore podržale tu ideju, dok one koje bojkotuju nisu saglasne s tim predlogom. 
Upitan na koji način je nastala ideja o spuštanju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto, da li je tu odluku doneo sam i da li se konsultovao sa nekim političkim grupama, predsednik je novinarima u Bečeju rekao da veruje da je spuštanje cenzusa demokratska mera, koja će doprineti reprezentativnijem parlamentu i da to niko ne može da ospori.
"Jedino koga to stvarno pogađa po broju mandata je najveća politička partija, a mislim da smo saglasni da smo (SNS) blizu toga da budemo najveća partija", rekao je Vučić.

Upitao je predstavnike tih stranaka koje kritikuju smanjenje cenzusa koje je njihovo pravo ugroženo.
"Njihovo pravo je, pogledajte šta su govorili, ugroženo time što neće moći da kažu da SNS ima 65 odsto parlamenta, SPS još toliko, a ostali i ne postoje. Pa kažite ljudima da vam je to pravo ugroženo", rekao je predsednik.
Dodao je da su sve partije koje žele da izađu na izbore izrazile saglasnost sa smanjenjem cenzusa, a da one koje ne žele na izbore nisu saglasne ni sa auto-putem, izgradnjom pruge, fabrike...
Nema  stepenastog cenzusaUpitan da li je bilo reči i o  uvođenju stepenastog cenzusa,  Vučić je poručio da to nije tačno i dodao da će, pored pitanja snižavanja izbornog cenzusa, biti razmotren i prirodni prag za manjinske stranke.
"Kada biste uvodili stepenasti cenzus ili ga povećavali, onda biste išli kontra interesa onih koji su manji, protiv interesa političkih protivnika. O tome nismo ni razmišljali, neće biti toga", rekao je Vučić novinarima.
Dodao je da se, kad je reč o cenzusu, mora voditi računa da se ne pogorša status manjinskih grupa, odnosno da se njima ne poveća prirodni prag i to pitanje će biti dodatno razmotreno.
Vučić kaže da želi da se ponosi razlikama i drugačijim idejama i da se vrati život u parlament.
O razgovoru s Boreljom – Nismo imali bogzna šta da kažemoPredsednik Srbije prokomentarisao je i telefonski razgovor sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosepom Boreljom i naveo da tom prilikom nisu imali bogzna šta jedan drugom da kažu o dijalogu Beograda i Prištine.
"Rekao sam mu da je Srbija spremna, po ukidanju taksi koje su anticivilizacijska mera, da razgovara sa Prištinom i da smo uvek spremni da govorimo o miru i kompromisu", rekao je Vučić novinarima, upitan o čemu je razgovarao i šta je rekao Borelju u vezi sa dijalogom i situacijom na Kosovu i Metohiji.
Rekao je da je sa zvaničnikom EU razgovarao o dve teme – situaciji u regionu i, sa posebnim osvrtom, o odnosima Beograda i Prištine.
Vučić je potvrdio da očekuje posetu Borelja Beogradu krajem meseca.
Nema promene Dejtona, to je stav SrbijeVučić je upitan i da prokomentariše razgovor novoizabranog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.
"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona", istakao je Vučić.
Predsednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.
"Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene", podvukao je Vučić.
On je pojasnio da je jasno u kom smeru bi išle te promene Dejtona - mnogi koji govore o promeni misle da promene treba da idu u smeru u smanjenja kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.
"Pozicija Srbije je jasna - svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja - samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati", poručio je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: smanjenje cenzusa može da pogodi samo najjaču sranku, a to je i dalje Srpska napredna stranka

Izvor: Beta Video, 15.Jan.2020

BEČEJ - Komentarišući izjave onih koji kritikuju ideju o smanjenju cenzusa neposredno pred izbore, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se tom merom dobija reprezentativniji parlament i da to može da pogodi samo najjaču stranku, a to je i dalje Srpska napredna stranka. (CH2)Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.