Vučić: Izbori 19. ili 26. aprila

Izvor: RTS, 17.Jan.2020, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Izbori 19. ili 26. aprila

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 19. ili 26. aprila, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.
Vučić je, gostujući na TV Prva, upitan kada izlazimo na birališta, odgovorio: "Ili 19. ili 26. aprila. Verovatnije 26. aprila".
Rekao je da će, ukoliko Srpska napredna stranka, čiji je lider, dobije poverenje građana na predstojećim izborima, više od 60 odsto funkcionera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz te stranke na lokalu biti zamenjeno.
"Biće velikih promena zato što je posle četiri, pet ili šest godina na vlasti potrebna nova energija", rekao je Vučić, gostujući u programu TV Prva.
Predsednik je naveo i da će biti velikih promena u Vladi Srbije, kojih je bilo i posle prethodnih parlamentarnih izbora ali, kako je ocenio, nedovoljno.
Na konstataciju da je poslanica EP Tanja Fajon zabrinuta zbog situacije medija u Srbiji, kao i zbog bojkota opozicije i pitanje zašto se svađa sa njom, Vučić je rekao da se sa njom ne svađa, već samo štiti interese Srbije.
Vučić: Plašim se da se polako briše srpsko ime crkve u Crnoj GoriPredsednik Srbije je izrazio strepnju da se polako briše ime Srpske crkve u Crnoj Gori, i da će u Crnoj Gori ostati "nekakve mitropolije, eparhije ili saveti".
"Ali moja reč se neće promeniti i ostaće ista. Nijednog sekunda nisam branio crkvi da se izjasni po nacionalnim pitanjima, kao što se i ja izjašnjavam", istakao je Vučić.
Upitan za odnos sa Milom Đukanovićem rekao je da su u pristojnim odnosima kao dva predsednika.
"Moja je obaveza da imam pristojne odnose. Neću valjda tenkove da šaljem na Crnu Goru? Ali imam dovoljno obraza, časti i hrabrosti da kažem koji su interesi srpskog naroda, a Srba u Crnoj Gori ima 28,75 odsto. Ponavljaću to do novog popisa, jer postoji velika borba pošto neki pokušavaju da smanje broj Srba", naveo je Vučić.
Na pitanje da li očekuje poziv na inauguraciju predsednika Hrvatske Milanovića odgovorio je "ništa ne očekujem od Milanovića".
"Mene jedino zanima šta mogu da urade za Srbe, a šta mi za Hrvate", istakao je predsednik.
O ekonomijiGovoreći o platama u javnom sektoru, Vučić je rekao da je plata kliničkog lekara danas 652 evra, dok je u periodu od 2008 do 2011. njihova zarada padala sa 611 na 484 evra.
Smatra da "plate od hiljadu evra lekarima obećavaju upravo oni koji su im tada plate smanjivali".
Komentarišući to što u NSZ postoji konkurs za odlazak mladih iz Srbije, Vučić je rekao da je to sramota.
"To je meni tragedija. Sramota je što država pomaže taj proces u bilo kom obliku i što mediji hvale taj odlazak i učestvuju u tome. Što ne molimo ljude da ostanu ovde, jer su uslovi sve bolji", rekao je Vučić.
Kada je reč o penzijama, Vučić je rekao da neće moći da se usklađuju samo po "švajcarskom modelu" već da će se uvesti i korektivni model indeksacije primanja za najstarije sugrađane.
Na konstataciju novinara da se pojedini šale da predsednik voli v. d. stanja, Vučić odgovara da on ne voli v. d. stanja već disciplinu.
Upitan da li to znači da neće usvojiti predlog MMF-a da se ukinu v. d. stanja u javnim preduzećima, Vučić kaže da će se taj predlog delimično usvojiti.
"Ipak sam ja gori MMF od MMF-a", rekao je Vučić.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka,   Doček srpske nove godine

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.