Vučić: Građani će proceniti ko se ponašao zrelo

Izvor: Blic, 14.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Građani će proceniti ko se ponašao zrelo

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, potvrdio je sinoć za „Blic" da je juče podneo ostavku na tu funkciju i rekao da će danas vratiti mandat odbornika u Skupštini grada. On je, takođe, naveo da će o budućim koracima danas dati širu izjavu.



Vest o ostavci je sinoć prvi saopštio šef poslaničke grupe „Napred Srbijo" Tomislav Nikolić

- Aleksandar Vučić je danas podneo ostavke na sve funkcije u SRS i mislim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je to saopštio i Draganu Todoroviću", rekao je Nikolić u „Utisku nedelje" Televizije B92 i dodao da očekuje da će mu se ispuniti želja da zajedno formiraju novu stranku.

Nikolić je kazao da je „red" da on saopšti da je Vučić podneo ostavke, jer je on njegov „politički otac".

„Prepustio je to meni jer želi da pokaže koliko mu je značajno da ja to izgovorim", rekao je bivši zamenik predsednika radikala.

On je dodao da ne može da zamisli Vučića kao generalnog sekretara u SRS, jer tu stranku vode ljudi koji ne bi voleli da mu budu roditelji.

- On neće da ostane u toj stranci. Pretpostavljam da su samo čekali da ga konačno svrstaju u red izdajnika..., kazao je Nikolić.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić je veoma važan za obe strane sukobljenih radikala, kažu politički analitičari, jer je jedan od najpopularnijih radikala i kao treći čovek u stranačkoj hijerarhiji ima najbolji uvid u stranačku infrastrukturu. Osim toga, tvrde stručnjaci, odluka Aleksandra Vučića, kao prvog čoveka beogradskog odbora SRS, značajno će uticati na opredeljenje radikala u Beogradu, ali i birača, pre svega mlađe generacije.

Borba za pridobijanje generalnog sekretara SRS Aleksandra Vučića traje već nedelju dana između isključenih članova koje predvodi bivši zamenik Tomislav Nikolić i dela stranke odanog Vojislavu Šešelju.

Da strpljenje popušta pokazala je juče potpredsednica SRS Gordana Pop-Lazić koja je juče Vučiću uputila znak upozorenja ocenivši da njegovo neoglašavanje po pitanju sukoba u stranci pokazuje „da nije dorastao situaciji u toj partiji i državi". Ona je rekla da ne zna gde se on nalazi i da to, valjda, njegova majka zna. „Ja mu nisam majka i ne interesuje me gde je", rekla je potpredsednica SRS-a.

Vučić je kratko u izjavi agenciji Beta odbacio njene optužbe:

„Što se doraslosti tiče, građani će sami proceniti ko se ponašao dostojanstveno i zrelo, a ko ne", rekao je Vučić, uz opasku: „Znam da mi ona nije majka, ne mora da me upozorava i veoma sam srećan zbog te činjenice".

Gordana Pop-Lazić je rekla za „Blic" da je Vučić još na mestu generalnog sekretara, ali da njegovu funkciju trenutno obavlja zemenik generalnog sekretara. Ona je još dodala da „kadrovske promene nisu ništa neobično u toj stranci" i najavila da će sednica Centralne otadžbinske uprave biti održana sredinom iduće sedmice.

Na pitanje da li će se na toj sednici raspravljati o Vučićevom držanju po strani, Gordana Pop-Lazić je odgovorila: „Sve je moguće", ali nije precizirala koji će rok SRS dati Vučiću da se odluči.

„Krajnje je vreme za to", rekla je ona.

S druge stranke, Tomislav Nikolić, koji za danas najavljuje početak stvaranja nove stranke nakon što je formirao samostalni poslanički klub u Skupštini Srbije „Napred Srbijo", takođe ranije juče poručio Vučiću da mu vreme ističe. Do sada njegovo izostajanje sa sednica predsedničkog kolegijuma i COU Nikolić je tumačio kao izvestan animozitet prema ostatku SRS. Nekadašnji zamenik lidera SRS je izjavljivao da je Vučić „njegov" i da mu je potvrdio da „nikad neće biti u stranci koju vode Todorović i Vjerica Radeta".

- Radikalima Vučić nije važan samo zato što je omiljen kod biračkog tela, nego i zbog njegovog uticaja na opredeljenje članstva u stranci. Nakon što je Toma Nikolić relativno lako isključen iz stranke na dobro instruisanoj sednici Centralne otadžbinske uprave, jasno je da je obema stranama potreban čovek koji bi otrgao dobar deo članstva SRS-u, a to bi mogao Vučić koji je držao stranačku infrastrukturu u Beogradu, ali i u drugim odborima - ocenjuje u izjavi za „Blic" profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Sem što je Vučić prema istraživanjima javnog mnjenja jedan od najistaknutijih i najpopularnijih radikala, sociolog Vladimir Vuletić smatra da nije manje bitno to što je kao pripadnik mlađe garde političara uspeo da nađe metod komunikacije kojom je privukao mlađe generacije. A, kako kaže, možda je najvažnija upravo činjenica da je Vučić šef radikala u Beogradu, čija će odluka na čiju će stranu stati u najvećem delu i opredeliti beogradski odbor SRS.

- Verujem da on još ćuti upravo zato što se plaši da bi taj gradski ešalon mogao biti pocepan i sve čini kako bi ga održao koherentnim - ocenjuje za naš list sociolog Vladimir Vuletić.

Povodom Vučićevog ćutanja, Gordana Pop-Lazić je ranije juče izjavila za „Blic" da „uopšte nije važno kako će se Vučić opredeliti", ocenjujući da je svojim dugotrajnim držanjem po strani u ovom sukobu izvršio političko samoubistvo.

- Koga nema, bez njega se može. Ko kaže da je on jedan od najuticajnijih članova stranke? „Brend Aleksandar Vučić" bi trebalo ponovo da ispita neka agencija za istraživanje javnog mnjenja - dodala je Gordana Pop-Lazić.

Jorgovanka Tabaković: Zdrav srpski nacionalizam

Jorgovanka Tabaković iz poslaničke grupe „Napred Srbijo" izjavila je juče za „Blic" da će program nove stranke koju bi, kako je najavljeno, danas trebalo da počne da formira Tomislav Nikolić biti inoviran „samo u onom delu u kojem to realnost zahteva", ali da će i dalje biti zasnovan na ideologiji srpskog nacionalizma.

- Promene u programu će se odnositi na tržišnu ekonomiju i politiku jer je potrebno da iznesemo svoj stav o pitanjima koja su se otvorila nakon 1994. godine. One se odnose na naš stav o otvorenoj tržišnoj ekonomiji koji je dokumentovan i objavljen u listu „Velika Srbija". Inače, program će i dalje biti zasnovan na istoj ideologiji zdravog srpskog nacionalizma - kazala je Tabakovićeva, koja je i predsednica Odbora za finansije u Skupštini Srbije.

Čelnici SRS neobavešteni

Interesantno je da funkcioneri SRS sinoć nisu imali nikakvih saznanja o Vučićevoj ostavci. Podpresednica SRS Gordana Pop - Lazić rekla je da Toma priča „bez veze", tvrdeći da se to u toku jučerašnjeg dana sigurno nije dogodilo.

- Možda Toma ima saznanja da će se to dogoditi, ali danas Vučić nije podneo ostavku - rekla je za „Blic" Pop - Lazić.

Vjerica Radeta je rekla da je čula da je Nikolić izjavio da je Vučić podneo ostavku, ali da ne zna da li je to tačno. Dragan Todorović, zamenik predsednika SRS, upitan da li je tačno da mu je Vučić uručio ostavku odgovorio je: „Hvala lepo, doviđenja, ne komentarišem za „Blic". Kasnije, kad smo uspeli da dobijemo Milorada Mirčića, potpresednika SRS, on je na našu konstataciju da je Vučić potvrdio da je dao ostavku na masto generalnog sekretara kratko prokomentarisao: „To onda verovatno znači da napušta sranku".

Kostić poželeo sreću Nikoliću

Biznismen Miodrag Kostić, koji je 2004. godine osnovao političku organizaciju „Napred Srbija", saopštio je juče da se ne protivi da nova stranka Tomislava Nikolića ima sličan naziv. Nikolić je osnovao prošle nedelje poslanički klub u Skupštini Srbije „Napred Srbijo", koji se u samo jednom slovu razlikuje od imena Kostićeve organizacije, ali nije potvrdio da će se tako zvati i nova politička stranka čije je formiranje najavio. Kostić je Nikoliću poželeo i sreću u radu nove partije. „Iako nismo delili istu političku ideologiju, želim mu sreću i nadam se da će ime nove političke organizacije značiti da Srbija brže kreće na putu ubrzanog razvoja i približavanja EU", rekao je Kostić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: I Vučić napustio radikale

Izvor: Mondo, 14.Sep.2008

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić podneo je u nedelju ostavke na sve funkcije u stranci, saopštio je Tomislav Nikolić, doskorašnji lider radikala u emisiji “Utisak nedelje' TV B92.

Nastavak na Mondo...

Srećom, nije mi Pop-Lazićka majka

Izvor: Kurir, 15.Sep.2008, 08:37

BEOGRAD - Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić odbacio je jučerašnje optužbe potpredsednice te stranke Gordane Pop Lazić da "nije dorastao situaciji" u toj stranci i državi jer se još nije oglasio povodom sukoba u SRS. - Što se doraslosti tiče, građani će sami proceniti...

Nastavak na Kurir...

ŠAROVIĆ: NISAM ZAMENIO VUČIĆA

Izvor: Kurir, 15.Sep.2008

BEOGRAD, 15. septembar 2008. (FoNet) - Aleksandar Vučić je i dalje generalni sekretar Srpske radikalne stranke, izjavio je šef beogradske organizacije radikala Nemanja Šarović za Večernje novosti. On je demantovao tvrdnju nekih medija da je već postavljen za generalnog sekretara umesto Vučića....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.