Vrhovni sud odbio međunarodnu poternicu za Pućdemonom

Izvor: B92, 22.Jan.2018, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sud odbio međunarodnu poternicu za Pućdemonom

Madrid -- Španski Vrhovni sud odbacio je zahtev državnog tužilaštva da se ponovo aktivira evropski nalog za hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona.

Odluka da se ponovo aktivira nalog za hapšenje odložena je dok se katalonski parlament ne vrati normalnim aktivnostima, naveo je sud u saopštenju, prenosi Rojters.

Agencija AP prenela je izjavu španskog ministra spoljnih poslova Alfonso Dastisa koji je kazao da je Pućdemon za sada slobodan da se kreće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po Evropi van Španije i istakao da je na sudijama da odluče da li će on biti uhapšen.

"Gospodin Pućdemon je predmet sudskog procesa u Španiji. Van Španije, on uživa slobodu kretanja u Evropskoj uniji, ali videćemo šta će se desiti", rekao je Dastis.

Pućdemon je doputovao jutros u Dansku, uprkos hapšenju koje mu preti u toj zemlji.

Katalonski lider, koji se bio sklonio u Brisel da ga španske vlasti ne bi uhapsile zbog pokušaja otcepljenja Katalonije, u Danskoj bi trebalo da učestvuje u debati na temu "Katalonija i Evropa na raskrsnici za demokratiju".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.