Vremeplov: Dan ubistva Slavka Ćuruvije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vremeplov: Dan ubistva Slavka Ćuruvije

Na današnji dan 1999. godine u centru Beograda, usred dana, ubijen je novinar Slavko Ćuruvija, prethodno meta napada pojedinih režimskih medija. Počinioci ubistva ni posle više godina nisu otkriveni.

Danas je subota, 11. april, 101. dan 2009. Do kraja godine ima 264 dana.

1514 - Umro je italijanski arhitekta Donato Bramante, koji je snažno uticao na renesansnu arhitekturu. Projektovao je brojne građevine i rekonstruisao crkvu Svetog Petra u Vatikanu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

1713 - Potpisan je Utrehtski mir između Britanije, Portugala, Pruske, Sardinske kraljevine (Pijemont), Francuske, Holandije i Španije, kojim je okončan Rat za špansko nasleđe. Španija je primorana da Britaniji ustupi Gibraltar, Austriji današnju Belgiju, Milano i južnu Italiju (Napuljsko kraljevstvo), a Pijemontu sredozemno ostrvo Sardiniju. Na presto Španije dovedena je nova vladarska porodica Burbona (francuskog porekla), koja španskim kraljevstvom vlada i danas.

1814 - Francuski car Napoleon Prvi abdicirao je posle poraza u Rusiji, pada Pariza i izgubljenih bitaka kod Lajpciga i Tuluza, posle čega je prognan na sredozemno ostrvo Elba, mada mu je i dalje formalno priznavana titula (kao vladar Elbe).

1842 - Beogradski trgovci braća German okončali su gradnju "prve srpske lađe" - "Knjaz Mihailo". Bio je to početak nove srpske rečne flotile. Interesantno je da je srpska rečna flota plovila pod pomorskom zastavom Srbije. Majstori iz Carigrada počeli su gradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu. Brod je mogao da se koristi i u vojne svrhe - na njemu je bilo mesta za 18 topova.

1945 - U Moskvi je u Drugom svetskom ratu Josip Broz potpisao Ugovor o prijateljstvu, uzajamnoj pomoći i saradnji Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Bila je to prva njegova službena poseta jednoj savezničkoj zemlji posle formiranja privremene Vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i međunarodnog priznanja komunističke vlasti u Jugoslaviji.

1961 - Pred izraelskim sudom u Jerusalimu počelo je suđenje austrijskom nacisti Adolfu Ajhmanu, šefu odeljenja u Gestapou za uništenje Jevreja i za nemačke logore u Drugom svetskom ratu.

1977 - Umro je francuski pisac Žak Anri Mari Prever, nazvan "pesnik Pariza". Počeo je pod uticajem nadrealista, ali je vremenom izgradio originalan izraz jednostavne i sažete forme. Njegovu poeziju karakteriše revolt, cinizam, ismevanje autoriteta. Napisao je više poetskih scenarija, možda najlepših u francuskoj kinematografiji, za filmove režisera Marsela Karnea "Obala u magli", "Hotel Sever", "Dan se rađa", "Ljubavnici iz Verone", "Deca raja", "Vrata noći". Dela: zbirke pesama "Reči", "Veliki prolećni bal", "Kiša i lepo vreme".

1985 - Umro je albanski staljinistički diktator Enver Hodža, šef vladajuće "Partije rada Albanije" od 1948. Između dva svetska rata bio je sekretar poslanstva Albanije u Briselu. Jedan je od osnivača Komunističke partije Albanije 1941. Podržavao je politiku Informbiroa od 1948. do 1956. i Staljinov koncept vlasti, čak i posle 20. kongresa Komunističke partije Sovjetskog Saveza na kojem su osuđeni Staljinovi metodi. Kasnije se oslonio na Peking. Izgradio je brutalan i represivan sistem u svojoj zemlji. Nikada nije krio teritorijalne pretenzije prema teritoriji Srbije (Kosovo i Metohija), kao i drugim teritorijama tadašnje Jugoslavije. Potencirao je izraziti šovinizam prema Srbima i pravi tvorac savremenog velikoalbanskog projekta.

1997 - U jednom beogradskom restoranu ubijen je Radovan Stojičić "Badža", načelnik Resora javne bezbednosti Srbije. Ubica nije nikada otkriven.

2002 - Na ulazu u zdanje Doma Narodne Skupštine Srbije (tadašnje Skupštine SRJ) u Beogradu, bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković izvršio je samoubistvo, neposredno pošto je i Veće građana usvojilo Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom. Smrt je zvanično konstatovana dva dana kasnije. Haški tribunal je tokom NATO agresije u maju 1999. protiv Stojiljkovića podigao optužnicu za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata snaga Jugoslavije i Srbije na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.