Vrbas: Traže službeni crnogorski jezik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrbas: Traže službeni crnogorski jezik

Crnogorska partija (CP) uputila je pismo predsedniku opštine Vrbas Bratislavu Kažiću sa zahtevom da se na prvoj narednoj sednici opštinskog veća pokrene postupak uvođenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su stečeni svi zakonom propisani uslovi, saopšteno je danas iz ove partije.

Kako se ocenjuje u saopštenju koje je potpisao portparol CP Vuk Vukmirović od Kažića se traži i da se prekine sa praksom "dugogodišnje diskriminacije pripadnika crnogorske zajednice".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"CP očekuje da Bratislav Kažić, kao demokratski izabran predsednik opštine i predstavnik najveće političke patije u zemlji, obezbedi skupštinsku većinu koja će izglasati odluku koju im imperativno zakon i ustav nalaže", ističu u CP.

U saopštenju ove partije se objašnjava da se radi se о potrebi usklađivanja opštinskog statuta sa Zаkоnom о službеnој upоtrеbi јеzikа i pisаmа.

Na taj način, dodaje se, nа tеritоriјi оpštinе Vrbаs uveo bi se u rаvnоprаvnu službеnu upоtrеbu, pоrеd srpskоg, mаđаrskоg i rusinskоg јеzikа i njihоvih pisаmа, i crnоgоrski јеzik i pismо.

U CP ističu da je lokalna samouprava obavezna da svojim statutom uvede u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji dostiže 15 odsto prema rezultatima posljednjeg popisa stanovništva.

Kako se navodi, u opštini Vrbas živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine.

U Crnogorskoj partiji ističu da su nadležni u Vrbasu do sada ignorisali slične zahteve, kao i preporuku Pokrajinskog ombudsmana iz prošle godine, a da su na isti zahtev te partije koji im je upućen krajem prošle godine odgovorili negativno.

U saopštenju se navodi i da je, pored Vrbasa, jedina opština u Srbiji, gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvođenje crnogorskog jezika, Mali Iđoš, koja je, kako se podseća, ovaj jezik uvela u službenu upotrebu pre četiri godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.