Crnogorska partija: Vrbas da uvede crnogorski kao drugi službeni jezik

Izvor: Blic, 06.Avg.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska partija: Vrbas da uvede crnogorski kao drugi službeni jezik

Crnogorska partija (CP) uputila je pismo predsedniku opštine Vrbas Bratislavu Kažiću sa zahtevom da se prekine sa praksom dugogodišnje diskriminacije pripadnika crnogorske zajednice, i da Opštinsko veće na prvoj narednoj sednici pokrene postupak uvodjenja crnogorskog jezika u službenu upotrebu, jer su stečeni svi zakonom propisani uslovi.

U opštini Vrbas živi 7.353 Crnogoraca, što čini 17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine. CP, kako prenose crnogorski mediji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << očekuje da Kažić, kao demokratski izabran predsednik opštine i predstavnik najveće političke patije u zemlji, obezbedi skupštinsku većinu koja će izglasati odluku koju im imperativno zakon i ustav nalaže.

Radi se o odluci o izmenama i dopunama Statuta opštine Vrbas, sa kojim se statut uskladjuje sa Zakonom o službenoj ipotrebi jezika i pisama. Na taj način se uvodi na teritoriji opštine Vrbas u ravnopravnu službenu upotrebu, pored srpskog, madjarskog i rusinskog jezika i njihovih pisama i crnogorski jezik i pismo.

- Članom 11. Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma, utvrdjena je obaveza jedinica lokalne samouprave da svojim statutom uvedu u ravnopravnu službenu upotrebu jezik i pismo one nacionalne manjine čiji procenat u ukupnom broju stanovnika na njenoj teritoriji, dostiže 15 odsto prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva - kazali su u CP.

CP naglašava da su nadležni organi opštine Vrbas do sada ignorisali zahteve Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, i zahteve CP, kao i Preporuku pokrajinskog ombudsmana.Na zahtev CP od 5. decembra 2013. aktuelno rukovodstvo je krajem iste godine odgovorilo negativno.

Pored Vrbasa jedina opština u Srbiji gde su ispunjeni zakonom propisani uslovi za uvodjenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu je opština Mali Idjoš, koja je to uradila 2010. godine, na zahtev Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, glasovima odbornika Saveza vojvodjanskih Madjara SVM i Crnogorske partije CP.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vrbas: "Špijunirajte funkcionere tokom radnog vremena"

Izvor: Radio 021, 06.Avg.2014

Nakon što je u javnost procurela neobična taktika direktora vrbaskog JKP "Standard" Radomira Čurovića da uvede red u preduzeće, lokalna samouprava najavila je da će preispitati zakonitost ove odluke...Predsednik opštine Bratislav Kažić iz SNS, na čiji je predlog Radomir Čurović izabran, rekao...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.