Vojvodina oštećena za (čak!) 32 milijarde dinara

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2013, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vojvodina oštećena za (čak!) 32 milijarde dinara"

Skupština Vojvodine usvojila je amandmane pokrajinske vlade na predlog budžeta Srbije za 2014. godinu, kojima se od republičkih vlasti zahteva da poštuju ustavnu obavezu kada je finansiranje pokrajine u pitanju.

Prema Ustavu Srbije, Vojvodini pripada sedam odsto od budžeta Srbije, od čega tri odsto treba da bude izdvojeno za kapitalne investicije.

  Prema Ustavu Srbije, Vojvodini pripada sedam odsto od budžeta Srbije: Nijedna vlast nije poštovala ovu ustavnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obavezu  

Poslanici vladajuće koalicije Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara u raspravi su tvrdili da će Vojvodina biti oštećena za 32 milijarde dinara kapitalnih investicija.

 

Oni su istakli da nijedna republička vlast, od usvajanja Ustava Srbije iz 2006. godine, nije poštovala ovu ustavnu obavezu, čime je Vojvodina oštećena za više od milijardu evra.

 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je predlog budžeta Srbije u suprotnosti ne samo sa ustavom, već i sa Zakonom o osnovama obrazovanja. On je objasnio da se, umesto obaveznih sredstava za kapitalne investicije, Vojvodini preusmeravaju transferna sredstva za isplatu zarada u osnovnom i u srednjem obrazovanju, što do sada nije bio slučaj.

 

"Takvo usmeravanje onda onemogućava da unutar pokrajinskog budžeta bude dovoljno sredstava koja bi bila namenjena daljim razvojnim programima", rekao je Pajtić i dodao je da se građanima Vojvodine mesečno vraća manje od 100 dinara po stanovniku za razvoj i ocenio da je reč o simboličnim sredstvima sa kojima malo toga može da se uradi.

 

"To je posledica toga što se ne poštuju prava građana pokrajine, a građani Vojvodine zaslužuju i zaradili su ta sredstva, i konačno ta sredstva im po Ustavu i pripadaju", naveo je predsednik Vlade Vojvodine.

 

Pajtić je poručio republičkim vlastima da, ukoliko zaista žele da Srbija postane članica EU, onda moraju poštovati ustav i zakone sopstvene države.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.