Stojšić: Naći trajno rešenje za finansiranje Vojvodine

Izvor: Press, 27.Nov.2013, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojšić: Naći trajno rešenje za finansiranje Vojvodine

Kako je navedeno u saopštenju LSV-a, Stojšić je u razgovoru sa Krstićem izrazio nezadovoljstvo predlogom republičkog budžeta za iduću godinu i zatražio da se obezbedi poštovanje ustavne obaveze o najmanje sedam odsto izdvajanja za budžet AP Vojvodine.

Stojšić je ukazao da se pokrajinski budžet ponovo predstavlja većim nego što realno jeste tako što se u njega računaju i sredstva koja se izdvajaju za obrazovanje i finansiranje rada lokalnih samouprava, a koja na računu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Vojvodine ne ostaju duže od jedan dan.
On je napomenuo da LSV insistira na tome da se hitno mora naći trajno rešenje za finansiranje APV i lokalnih samouprava i da mora doći do fiskalne decentralizacije, ističući da je pokrajinski parlament usvojio platformu koja upravo na to i poziva.
U saopštenju je istaknuto da je ministar Krstić rekao da podržava ideju fiskalne decentralizacije i trajnog finansiranja nadležnosti na lokalnom i pokrajinskom nivou i najavio da će vrlo brzo biti obnovljen rad Radne grupe za izradu zakona o finansiranju nadležnosti APV.
Stojšić je na sastanku predstavio i ostale zamerke LSV među kojima su smanjenje budžeta za poljoprivredu, subvencionisanje i neracionalnosti u radu velikih javnih preduzeća poput Železnica i Srbijagasa, te predložio da bi umesto povećanja PDV na osnovne namirnice trebalo povećati rudnu rentu za NIS, uvesti oporezivanje "off shore" vlasništva iz poreskih rajeva kao i uvođenje progresivnog oporezivanja zarada.
Kako je navedeno, Stojšić je izvestio ministra da će LSV izaći sa predlogom određenih mera u vezi sa restrukturiranjem finansijskog sektora, osnivanja fonda za državno zemljište, garancijskog fonda za osiguranje kredita u poljoprivredi, kao i zakona o strateškim investicijama.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Fiskalna decentralizacija neophodna

Izvor: B92, 27.Nov.2013

Novi Sad -- Zamenik šefa Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić i ministar finansija Lazar Krstić saglasni su da mora doći do fiskalne decentralizacije...Kako je navedeno u saopštenju LSV-a, Stojšić je u razgovoru sa Krstićem izrazio nezadovoljstvo predlogom republičkog budžeta za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.