Vlada mora da se izjasni o izborima na KiM

Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada mora da se izjasni o izborima na KiM

Predstavnici Skupštine zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji pozvaće Srbe da bojkotuju lokalne izbore u Pokrajini. Zatraženo od Vlade Srbije da se izjasni o izborima uz upozorenje da bi Srbi ako na njih izađu "praktično priznali državu Kosovo".

Predstavnici Skupštine zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji najavili su da će pozvati Srbe da bojkotuju predstojeće lokalne izbore u Pokrajini, koje su vlasti u Prištini raspisale za 15. novembar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik i potpredsednik Skupštine zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, Radovan Ničić i Marko Jakšić, zatražili su od Vlade Srbije da se zvanično izjasni o tim izborima uz upozorenje da bi Srbi ako izađu na njih "praktično priznali državu Kosovo".

Na konferenciji za novinare u Beogradu, Ničić i Jakšić su upozorili da vlasti u Prištini novcem pokušavaju da privuku Srbe da učestvuju na tim izborima.

"Ćutanje vlasti u Srbiji je znak odobravanja", rekao je Jakšić i dodao da se vlast u Srbiji "pasivnim odnosom" prema problemima na Kosovu i Metohiji odriče te pokrajine.

Jakšić je posebno kritikovao rad ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića.

Sutra usvajanje Vidovdanska povelje

"Kakva je to naša borba pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ako se resorni ministar slaže da se postave carine na administrativnim prelazima", rekao je Jakšić govoreći o radu Vlade i Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Ničić je najavio da će sutra u Gračanici biti održana Skupština zajednice srpskih opština Kosova i Metohije na kojoj će biti usvojena Vidovdanska povelja.

Ničić je kao poseban problem naveo nameru vlasti u Prištini da prema planu Martija Ahtisarija sprovedu decentralizaciju vlasti u Pokrajini.

Ničić i Jakšić su upozorili da je cilj te decentralizacije da se "od srpskih opština naprave rezervati koji neće imati budućnost".

Predstavnici Skupštine zajednice srpskih opština podsetili su i da je Gračanici već nekoliko dana isključena struja, kao i da se Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju i sa problemima isključenja vode i uvođenja carina na administrativnim prelazima.

Na konferenciji za novinare u Beogradu je bio i šef odborničke grupe SRS u Skupštini zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji Ljubomir Kragović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.