Više od 35 poginulih i 150 ranjenih u eksploziji u Iraku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2010, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 35 poginulih i 150 ranjenih u eksploziji u Iraku

BAGDAD - U eksploziji automobila bombe u predgrađu grada Karbala u Iraku danas je poginulo najmanje 35 šiitskih hodočasnika, a 151 je ranjen, izjavio je jedan policijski zvaničnik.Eksplozija se dogodila oko 12.15 po lokalnom vremenu istočno od Karbale, svetog šiitskog grada oko 80 kilometara južno od Bagdada, rekao je taj zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Bombaški napadi dogodili su se na poslednji i najvažniji dan proslave praznika "Arbain". Današnji napadi su tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ove sedmice treći po redu veliki udar na šiitske vernike.

U policijskom saopštenju navodi se da su se napadi dogodili u predgrađu Kerbale, ali nisu saopšteni drugi detalji.

Stotine hiljada šiitskih hodočasnika stiglo je u Kerbalu, gde se danas navršava već 40. dan trajanja manifestacije kojom se obeležava sećanje na imama Huseina (koji je živio u 7. veku), jedne od najznačajnijih šiitskih ličnosti.

Prema šiitskoj tradiciji, vernici idu peške do svetog grada i na putu se udaraju kao znak pokajanja što nisu pomogli svom imamu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.