VikiGap radionica u Nišu

Izvor: Megafon.co, 11.Mar.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VikiGap radionica u Nišu

Radionica VikiGap biće održana u ponedeljak, 18. marta od 10:30 u StartUp centru na Elektronskom fakultetu.
Nišlije i Nišlijke moći će da budu urednici najveće internet enciklopedije. Ali i deo globalne akcije o rodnoj ravnopravnosti na internetu.
“Svi koji se prijave za radionicu imaće mogućnost da budu obučeni od strane iskusnih Viki ambasadora kako da budu deo velike međunarodne Viki zajednice i kako da svojim člancima doprinesu da se znamenite žene Niša i južne >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Srbije nađu na Vikipediji“, poručuju iz Mladih ambasadora.
Učesnici će biti upoznati sa osnovnim pravilima uređivanja Vikipedije. Ali i sa korisnicima koji postoje, njihovim zadacima i doprinosom. Nakon serije kratkih predavanja koja će im omogućiti da stvore jasnu sliku o važnosti ovog volonterskog projekta, imaće priliku da se i sami oprobaju u ulozi urednika i da svojim prisustvom i trudom pomognu da se rodni jaz smanji i da njihova komšinica, rođaka ili poznanica, žena koja je učinila mnogo za oblast nauke, kulture, tehnike bude deo najveće onlajn enciklopedije.
Organizatori VikiGap radionice su ambasada Švedske, Mladi ambasadori i Start Up centar.
Za prijavu učešća potrebno je popuniti prijavu NA LINKU.
Zašto VikiGap radionica? “Vikipedija je najobimnija svetska enciklopedija na internetu sa najvećim brojem korisnika. Sadržaj članaka na Vikipediji utiče na informisanost i znanje njenih korisnika. Ipak, na Vikipediji izostaje ravnoteža u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Devedeset odsto sadržaja na Vikipediji kreiraju muškarci i broj članaka o muškarcima je četiri puta veći nego o ženama“, kažu Mladi ambasadori.
Tokom 2018. godine, uređivački maratoni i Viki radionice održane su u 54 zemlje. To je rezultiralo sa više od 13.000 novih članaka na 30 jezika na Vikipediji. Ti članci su, posle godinu dana, dosegli do 57 miliona pregleda. Time je više od 1800 učesnika-Viki urednika, doprinelo da se zastupljenost žena poveća na Vikipedijii.
Tema VikiGap radionice u Nišu je „Znamenite žene Niša i južne Srbije – liderke u senci“.

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

"Liderke u senci" tema niške radionice o uređivanju Vikipedije

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2019, 13:51

Mogućnost da budu urednici najveće enciklopedije na internetu imaće svi koji se prijave za radionicu VikiGap, a tema su "Znamenite žene Niša i južne Srbije - liderke u senci". Radionica se održava u ponedeljak 18. marta od 10:30, u StartUp centru na niškom Elektronskom fakultetu...Oni koji se...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.