Liderke u senci tema niške radionice o uređivanju Vikipedije

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Liderke u senci" tema niške radionice o uređivanju Vikipedije

Mogućnost da budu urednici najveće enciklopedije na internetu imaće svi koji se prijave za radionicu VikiGap, a tema su "Znamenite žene Niša i južne Srbije - liderke u senci". Radionica se održava u ponedeljak 18. marta od 10:30, u StartUp centru na niškom Elektronskom fakultetu.

Oni koji se budu prijavili za radionicu, kažu organizatori, moći će da budu urednici Vikipedije i deo globalne akcije o rodnoj ravnopravnosti.

Iskusni Viki ambasadori >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << će im objasniti kako da budu deo velike međunarodne Viki zajednice, dodaju, a svojim člancima moći će da doprinesu da se znamenite žene Niša i južne Srbije nađu na Vikipediji.

Zainteresovani za radionicu treba da popune prijavu na ovom linku.

Osim osnovnih pravila uređivanja Vikipedije, biće upoznati sa korisnicima koji postoje, njihovim zadacima i doprinosom. Nakon serije kratkih predavanja koja će im omogućiti da stvore jasnu sliku o važnosti ovog volonterskog projekta, imaće priliku da se i sami oprobaju u ulozi urednika i da svojim prisustvom i trudom pomognu da se rodni jaz smanji i da njihova komšinica, rođaka ili poznanica, žena koja je učinila mnogo za oblast nauke, kulture, tehnike bude deo najveće onlajn enciklopedije - pojašnjavaju.

Na Vikipediji nema ravnoteže u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama - 90 % tekstova pišu muškarci i broj članaka o njima je 4 puta veći nego o ženama, pa organizatori ističu da je cilj da se to promeni.

Podsećaju da su prošle godine uređivački maratoni i radionice održani u 54 zemlje, a rezultat je bio - 13.000 novih članaka na 30 jezika, koji su posle godinu dana dosegli 57 miliona pregleda, a time je više od 1.800 učesnika doprinelo da se zastupljenost žena na Vikipediji poveća.

Radionicu u Nišu organizuje Ambasada Švedske, Mladi ambasadori i Start Up centar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.