Venecijanci u Beogradu pretresaju pravosuđe

Izvor: Mondo, 28.Nov.2012, 02:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Venecijanci" u Beogradu pretresaju pravosuđe

Venecijanska komisija u drugoj polovini januara dolazi na razgovore u Beograd gde će dati svoje mišljenje o predlozima izmena desetak srpskih pravosudnih zakona, najavio ministar pravde.

"Ministarstvo pravde je preko radnih grupa već dalo svoje predloge za izmene sistemskih zakona kao što su Zakon o sudijama , Zakon o javnom tuizlaštvu i drugi i s obzirom na njihov značaj takvi tekstovi, da bi bili usvojeni potrebno je da dobiju pozitivno mišljenje Venecijanske komisije", >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ukazao je ministar Nikola Selaković.

Ministar pravde i državne uprave Selaković razgovarao je u Strazburu sa predsednikom Venecijanske komisije Đanijem Bukikijem o dosadašnjoj zakonodavnoj aktivnosti ministarstva sa naglaskom na obavezu reintegracije ponovo izabranih sudija i tužilaca u naš pravosudni sistem.

Što se tiče sudija izabranih na trogodišnje mandate, koji im ističe 31. decembra, ministar je najavio da će promene zakona u njihovom slučaju biti izvršene pre 1. januara.

To mora da se uradi, kako je naglasio, da ne bi došli u situaciju da nam prekršajni sudovi ostanu bez sudija koje su izabrane na period od tri godine.

"Pitanje sudija s trogodišnjim mandatom će sa Venecijanskom komisijom biti razmatrano u direktnim konsultacijama i razgovorima da bi to mogli da razrešimo pre nove godine", dodao je Selaković.

Bukiki je izrazio zadovoljstvo što se srpsko ministarstvo pravde obraća insitituciji na čijem je čelu , navodeći da je "saradnja do sada bila dobra ali da se sada podiže na znatno viši nivo".

(Tanjug, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.