Selaković se sastao sa Jaglandom

Izvor: B92, 28.Nov.2012, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković se sastao sa Jaglandom

Strazbur -- Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković sastao se u Strazburu s generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom.

Selaković je prethodno kao prvi ministar pravde iz Srbije boravio u poseti Ervopskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Jagland je nakon sastanka, u izjavi za Tanjug, istakao da mu je drago što je, kako je rekao, srpski ministar došao u Strazbur sa velikim brojem dobrih vesti predstavljajući reforme koje treba da odgovore na obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije iz Konvencije o ljudskim pravima.

Generalni sekretar Saveta Evrope je takođe pozdravio napore Srbije sa smanjenje broja predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Veliki je broj slučajeva koji čekaju u sudu i za nas je veoma važno da se ubrza sprovodjenje odluka tog suda da bi sud mogao da se suoči sa novim predstavakama koje mu pristižu", naveo je Jagland i ponovio da je "veoma sam srećan što je dobio sve ove dobre vesti".

Srpski ministar je rekao Tanjugu da je Jaglandu osim niza konkretnih zakonskih rešenja, preneta i odluka da se reformom Krivičnog zakonika Srbije kleveta i uvreda dekriminalizuju.

"Ukidanje klevete kao krivičnog dela je od izuzetne važnosti za jačanje slobode novinarstva i medijskog izveštavanja, kao i slobode izražavanja u Srbiji. S druge strane, to svedoči da je Srbija, kao i uvek do sada. prednajčila u zaštiti i promociji ljudskih prava pa i prava na slobodno izražavanje", naglasio je Selaković.

Ministar je Jaglandu takođe predstavio inicijativu Srbije za donošenje nove Konvencije o međunarodnoj pomoći za oduzimanje imovine.

Ovim sastankom Selaković je završio dvodnevnu radnu posetu Strazburu kojom koje je razgovarao sa najvišim zvaničnicima Saveta Evrope.

Juče se sastao sa predsednikom Evropskog suda za ljudska prava Dinom Špilmanom, generalnim direktorom za ljudska prava i pravna pitanja Filipom Boilatom, kao i sa predsednikom Venecijanske komisije Djanijem Bukikijem, kojima je predstavio mere koje Srbija preduzima u reformi pravosuđa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Selaković u Strazburu sa Jaglandom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2012

STRAZBUR -..Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković danas će se u Strazburu sastati sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom...Selaković je prethodno kao prvi ministar pravde iz Srbije boravio u poseti Ervopskom sudu za ljudska prava u Strazburu...On je juče sa predsednikom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ukidanjem klevete do slobodnijih medija

Izvor: RTS, 28.Nov.2012

Reformom Krivičnog zakonika kleveta više neće biti krivično delo, istakao resorni ministar Nikola Selaković posle sastanka sa generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom, dodavši da će to će ojačati slobodu medija u Srbiji. ..Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.