Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jan.2018, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VW testirao svoje dizel agregate na majmunima

Jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu, kompanija koja tvrdi da je prošle godine prodala najviše vozila, njemački Volkswagen, nakon afere Dieselgate kada je varao na emisijama štetnih gasova koristeći nelegalan softver, našao se u centru novog skandala.

Prema novim izvještajima New York Timesa, kompanija iz Volfsburga je u okviru kampanje o čistim dizel motorima, sprovela eksperiment >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u kojem je nevine primate, majmune, podvrgla štetnim izduvnim gasovima iz dizel agregata modela VW Beatle, poznatijeg kao Buba.

To se desilo tokom 2014. godine, u Albukerkiju u Novom Meksiku, pre nego što je Volkswagen proglašen krivim za varanje na testovima, odnosno prije afere Dieselgate.

Volkswagen je finansirao eksperiment koji je u suštini imao za cilj da dokaže da savremeni dizel motori nisu štetni po zdravlje kao stare generacije.

Iz tog razloga, naučnici su deset majmuna smjestili u zatvorene komore u kojima su ispuštani štetni gasovi, dok su im pažnju odvraćali crtani filmovi na televiziji. Međutim, naučnici u to vrijeme nisu znali da su vozila kompanije opremljena nelegalnim softverom, te nisu bili svjesni koliko zapravo ugrožavaju živote majmuna.

Budući da je to otkriveno prije par dana, funkcioneri kompanije su već izdali saopštenje za javnost u kojem se izvinjavaju zbog svojih postupaka. Oni su u saopštenju naveli: "Znamo da su naučni metodi korišteni u to vreme pogrešni. Bilo bi bolje da smo na samom početku odustali od takvih testova. Molimo za oproštaj zbog ovog lošeg ponašanja i loše procjene pojedinaca".

Godinu dana nakon tog eksperimenta, Volkswagen je uz pomoć posebnog softvera varao na testovima štetnih gasova dizel motora u SAD-u, što ga je nakon brojnih kazni i vansudskih sporazuma koštalo oko 30 milijardi dolara, i dovelo do nezapamćenog skandala u autoindustriji, afere Dieselgate.

Američki mediji prenijeli su da su ovaj eksperiment podržali i drugi njemački proizvođači automobila poput Daimlera (Mercedes) i BMW, ali je VW predvodio organizaciju uz pomoć Evropskog istraživačkog instituta.

Uprkos tome, oglasili su se i predstavnici Daimlera koji su naveli da će ispitati šta se dešavalo i da smatraju da su eksperimenti sa životinjama nepotrebni i neprihvatljivi.

(vrelegume.rs)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.