VSS traži sastanak u Vladi zbog plata sudija

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VSS traži sastanak u Vladi zbog plata sudija

Visoki savet sudstva (VSS) u Srbiji je izrazio zabrinutost i zatražio sastanak s Vladom jer se ne planira uvećanje plata za sudije 2018. godine, i apelovao na nadležne da to još jednom razmotre u interesu očuvanja ugleda i jedinstva pravosudnog sistema.

VSS je naveo da su i sudijama 2014. godine smanjene plate, kao i svim budžetskim korisnicima, ali da se za sudije ne planira povećanje plata, što se vidi u Uputstvu za pripremu budžeta Srbije za 2018. godinu.

Savet >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je ocenio da se Uputstvom realno nastavlja trend smanjena plata sudija, pri čemu se gubi iz vida da plata sudija "nije samo ekonomska kategorija već i materijalna garancija nezavisnosti" koja "sada ne odgovara nivou znanja, iskustvu i odgovornosti koji se zahteva od nosilaca pravosudnih funkcija".

"Visoki savet sudstva naglašava da se ovakim postupanjem narušava ugled i značaj sudijske funkcije i Ustavom garantovani princip podele vlasti, što može dovesti do nezadovoljstva sudija u Republici Srbiji", navodi se u sapštenju Saveta koji traži sastanak s predsednicom Vlade i ministrom finansija.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.