Sudije i tužioci traže povećanje plata

Izvor: Radio 021, 16.Nov.2017, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudije i tužioci traže povećanje plata

Visoki savet sudstva (VSS) izrazio je danas zabrinutost zato što se u 2018. godini ne planira uvećanje plata za sudije i zatražio sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.

U saopštenju VSS se napominje da su sudijama kao korisnicima budžeta odgovarajućim zakonskim propisima bile smanjene plate, te da je "logično da i sada budu korisnici budžeta kada su povećanja u pitanju".

Najviši sudski organ koji je zadužen za obezbeđivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << garancija za nezavisnost i samostalnosti sudova i sudija, posebno je zabrinut što se, kako navodi, realno posmatrajući, Uputstvom za pripremu budžeta Srbije za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020. nastavlja trend smanjenja plata sudijama.

Plate sudijama nisu povećane od 2014. godine, navodi VSS i napominje da se "pri tom gubi iz vida da plata sudija nije ekonomska kategorija, već i materijalna garancija nezavisnosti, koja sada ne odgovara nivou znanja, iskustvu i odgovornosti koji se zahteva od nosilaca pravosudnih funkcija". Ovakim postupanjem, prema stavu Visokog saveta, naruššava se ugled i značaj sudijske funkcije i Ustavom garantovani princip podele vlasti, što, kako upozoravaju, može dovesti do nezadovoljstva sudija.

"Takode, navedenim Uputstvom diskrimisani su i državni službenici u VSS ššto sve ukupno govori o narušavanju navedenog principa podele vlasti", dodaje se u saopštenju.

I tužioci hoće veće plate

Državno veće tužilaca (DVT) zatražilo je sastanak sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, nezadovoljni odlukom da oni i sudije nisu predviđeni za povećanje plata u 2018. U zahtevu DVT-a navodi se da nije jasno zbog čega su samo nosioci pravosudnih funkcija izuzeti od planiranog povećanja plata, odnosno vraćanja zarada na nivo pre 2014. godine, posebno ako se povećanje odnosi i na budžetske korisnike zakonodavne i izvršne vlasti.

"Iako u potpunosti podržavamo povećanje plata državnih službenika i nameštenika u javnim tužilaštvima, ističemo da će u datoj situaciji državni službenici u rangu višeg i samostalnog savetnika u višim i apelacionim tužilaštvima imati veću osnovnu platu od zamenika tužioca u osnovnom i višem javnom tužilaštvu", naveo je DVT.

To najviše tužilačko telo je ukazalo da bi se tako narušio balans u zaradama, imajući u vidu stepen složenosti posla i odgovornosti sa jedne strane tužilaca i sa druge tužilačkih savetnika.

"Naglasavmo da plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se najavljenim selektivnim pristupom u pogledu povećanja plata nosiocima druge dve grane vlasti, odnosno diskriminacijom nosilaca javnotužilačke funkcije u tom pogledu, ozbiljno narušava potreban balans u sistemu podele vlasti", naveo je DVT.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.