Varaždin: Umro od kravljeg ludila

Izvor: B92, 02.Avg.2012, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varaždin: Umro od "kravljeg ludila"

Varaždin -- Pacijent koji je sredinom juna umro u varaždinskoj bolnici bolovao je od "bolesti ludih krava", potvrdili su nalazi laboratorije u Beču.

Iz varaždinske bolnice saopšteno je da nema mesta za paniku, jer uzročnik Krojcfeld-Jakobove bolesti ne mora nužno biti zarazan, a pacijent je bio pod kontolom.

Zamenik direktora Opšte bolnice Denis Grgurević potvrdio je da je pre nekoliko dana stigao nalaz analize tkiva iz laboratorije u Beču, kojim je potvrđeno da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pacijent bolovao od "bolesti ludih krava".

Inače, bolest je otkrivena slučajno, a pacijent je lečen u bolnici zbog nečeg drugog.

"Tokom pretraga slučajno je otkrivena mogućnost da boluje od te bolesti, što je sada i potvrđeno analizom tkiva koja je napravljena nakon pacijentove smrti u Beču", rekao je Grgurević za internet portal eVarazdin.

Bolnica je o rezultatima analize tkiva odmah obavestila nadležno ministarstvo i ostale nadležne institucije, a utvrđeno je da mesta za paniku nema.

Umrli je bio muškarac srednjih godina, a u bolnici je bio u karantinu tako da nije moglo doći do eventualnog širenja zaraze.

Uzrok bolesti ne mora nužno biti zaraza, a ako i jeste zaraza, sama inkubacija može trajati i do 50 godina. Uzrok međutim može biti i genetski uslovljen.

Kravlje ludilo je retka degenerativna bolest mozga koja se može preneti sa životinje na životinju, sa životinje na čoveka ili s čoveka na čoveka.

Bolest se kod čoveka pojavljuje tek ako osoba ima odgovarajući gen za aktiviranje. Odlikuje se dugom, višegodišnjom inkubacijom, sporim i dugim kliničkim tokom i smrtnim ishodom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VARAŽDIN: Umro od “kravljeg ludila”!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Avg.2012

Pacijent je lečen u bolnici zbog nečeg drugog i tokom pretraga slučajno je otkrivena mogućnost da boluje od te bolesti, što je sada i potvrđeno analizom tkiva koja je napravljena nakon pacijentove smrti u Beču

Nastavak na Telegraf.rs...

Varaždin: Umro od "kravljeg ludila"

Izvor: S media, 02.Avg.2012

Lekari potvrdili da je pacijent, koji je umro u varaždinskoj bolnici, bolovao od Krojcfeld-Jakobove bolesti, poznatije kao "bolest ludih krava".

Nastavak na S media...

Varaždin: Pacijent umro od kravljeg ludila

Izvor: Radio 021, 02.Avg.2012

Pacijent koji je sredinom juna umro u varaždinskoj bolnici bolovao je od "kravljeg ludila", odnosno Krojcfeld Jakobove bolesti.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.