VAC: Pozitivna podrška Bojana Pajtića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2010, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VAC: Pozitivna podrška Bojana Pajtića

BEOGRAD -

Medijska grupacija VAC (WAZ) izrazila je danas zadovoljstvo podrškom predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića povodom ponudom te grupacije da zaposlenima u "Dnevnik Vojvodina presu" (DVP) pokloni 55 odsto akcija tog preduzeća.

U saopštenju se podseća da je Pajtić u sredu, 22. septembra dao izjavu listu "Dnevnik" da podržava najavu VAC-a da će pokloniti svoj udeo od 55 odsto u zajedničkom društvu "Dnevnik Vojvodina preš" zaposlenima tog društva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Član uprave Medijske grupacije VAC i njen predstavnik u Srbiji Peter Lange je tim povodom istakao da je VAC uz podršku pokrajinskog premijera na dobrom putu da osigura radna mesta u "Dnevniku" i da se očuvaju ove novine sa bogatom tradicijom.

"Nadamo se da će nakon ove najave u kratkom roku uslediti i formalna odluka Vlade Vojvodine, kao većinskog akcionara Dnevnik Holdinga, kako bismo realizovali našu ponudu", istakao je Lange.

On je podržao Pajtićev predlog kojim bi Vlada u naredne dve godine, mesečno obezbeđivala po pet miliona dinara kako bi se garantovao kvalitet "Dnevnika", jedinih dnevnih novina na srpskom jeziku u AP Vojvodina.

Udruženje novinara Srbije (UNS), takođe je danas podržalo stav predsednika Vlade Vojvodine o prihvatanju odluke VAC-a da zaposlenima u DVP pokloni 55 odsto akcija tog preduzeća.

UNS je pozitivno ocenio i spremnost pokrajinske vlade da u naredne dve godine finansijski pomaže unapređenje kvaliteta novosadskog "Dnevnika" uz uslov da se u narednih deset godina zaposleni uzdrže od prodaje svojih akcija kako se "tih novina ne bi dočepao neko iz kriminogenih krugova".

Neprihvatljiv je, međutim, prema mišljenju UNS-a, uslov koji Pajtić postavlja da pokrajina, iako manjinski vlasnik, zadrži pravo predlaganja zamenika direktora i glavnog i odgovornog urednika lista "Dnevnik".

UNS je u saopštenju ocenio da je uslov da politička vlast zadrži kontrolu nad medijem suprotan evropskim standardima.

"Ne postoji ni jedan opravdan razlog da zamenik direktora DVP u isto vreme bude i zamenik pokrajinskog sekretara za informisanje, kao što je trenutno slučaj", navodi UNS u saopštenju.

Medijska grupacija VAC je 10. septembra donela odluku o poklanjanju 55 odsto udela u društvu DVP, zaposlenima tog preduzeća, ukoliko se "Dnevnik Holding" odrekne svih potraživanja prema toj grupaciji.

Na ovaj način VAC se odriče svog prava na povraćaj 55 odsto, odnosno 1,8 milion evra zajma koje je dala kao član društva, a takođe odlaže povraćaj ostalih datih kredita za pet godina i u datom periodu obustavlja obračun pripadajuće kamate, dok će plan otplate biti naknadno izrađen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.