Usvojen predlog budžeta za sledeću godinu

Izvor: Vesti-online.com, 25.Okt.2012, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen predlog budžeta za sledeću godinu

Na današnjoj sednici Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za iduću godinu. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će se budžetski deficit u 2013. prepolovti na 3,5 odsto vrednosti ostvarenog BDP-a.

Javni dug će na kraju ove godine, prema svemu sudeći, biti oko 60 odsto vrednosti BDP, a Dinkić je rekao da će biti smanjen ispod tog nivoa od 2014.  

Dinkić je ranije rekao da je plan da se sa takvim deficitom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u 2013. zaustavi rast javnog duga, a zatim i da se drastično obori u 2014. godini. Kako je naglasio, Vlada namerava da prepolovi budžetski deficit, koji je na istorijskom rekordu od oko sedam odsto.

 

Prema njegovim rečima, Vlada ne namerava da stane sa smanjenjem budžetskog deficita u 2013. godine, već će ga dodatno smanjiti u 2014. godini na 1,9 odsto, a u 2015. na jedan odsto. Javni dug će na kraju ove godine, prema svemu sudeći, biti oko 60 odsto vrednosti BDP, a Dinkić je rekao da će biti smanjen ispod tog nivoa od 2014.

 

Dinkić je naveo da bi se sve to realizovalo u praksi, donet je i srednjoročni program reformi sa strukturnim merama koje podrazumevaju bolju poslovnu klimu, dalje ukidanje parafiskalnih nameta i još jednostavniji sistem plaćanja poreza prelaskom na elektronske poreske prijave u narednih godinu in po dana.

 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se od državnog budžeta za 2013. godinu mogu očekivati veliki rezultati.

 

"U siromašnoj zemlji u kojoj je gotovo sve uništeno ne možete da budete zadovoljni budžetom, ali ono zbog čega sam zadovoljan to ćete videti u predlogu sledećeg budžeta kojim će biti smanjen deficit od 90 do 100 milijardi", rekao je Vučić.

 

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Vlajko Senić je izjavio da je predlogom budžeta za 2013. godinu, predviđen rast plata u javnom sektoru i penzija od dva odsto u aprilu i 0,5 odsto u oktobru.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić: Izbegli smo najgore, kreće oporavak

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Okt.2012, 10:27

BEOGRAD - "Zaustavićemo javni dug ove godine na manje od 65 odsto BDP, a u 2014. idemo ispod 60 odsto", najavio je Dinkić.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.