Usvojen budžet Beograda, rasprava i o vatrometu...

Izvor: Mondo, 21.Dec.2017, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen budžet Beograda, rasprava i o vatrometu...

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas bužet za 2018. godinu, kojim su predviđeni ukupni prihodi 102,7 milijardi dinara.

Foto: MONDO/Petar Stojanović

Za narednu godinu planirani su prihodi grada od 92,24 milijarde dinara, ali će, uz prihode gradskih ustanova od 1,18 milijardi i 9,34 milijarde prenetih sredstava iz ove godine, gradska kasa biti "teška" ukupno 102,7 milijarde dinara.

Budžetom je za unapređenje javnog gradskog prevoza predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gotovo 25 milijardi dinara.

Gotovo 19 milijardi dinara predviđeno je za oblast dečje i socijalne zaštite, dok će 4,5 milijardi dinara biti uloženo u održavanje izgradnju nove putne infrastrukture.

Takođe, pored deset milijardi dinara redovnog godišnjeg izdvajanja za opštine, još 1,5 milijardi kapitalnih sredstava dodatno je predviđeno za opštine.

Raspravu o budžetu obeležila je polemika o vrednosti novogodišnje jelke na Trgu Republike, raskidanju ugovora sa dobavljačem.

Pored jelke, šef odbornika DS Balša Božović je kritikovao i to što je prema njegovim rečima treća rata ugovora za košarkaški turnir "Fajnal for" 750.000 evra i da se plaća po kursu od 130 dinara što, kaže, nije dobro.

Spomenuo je i vatromet, za koji je, kaže, predviđeno 235.000 evra, ali i nabavku "Majkrosoft" licenci i licenci za finansijski program "Sap" za trogodišnji period 2018-2020. godinu, za šta je predviđeno 3,66 miliona evra, što je, kaže, 3,5 puta više od tržišne cene.

Beograd u 2018: Pomoć porodiljama, nastavak radova

Božoviću je replicirao šef odbornika SNS Mirko Rajković koji je rekao da je u budžetu, kada je reč o jelki, reč o trogodišnjem finansiranju, a ne samo o cifri za jednu godinu, te istakao da je prošle godine jelku platila "Er Srbija".

"A, što se tiče 'Fajnal fora', sada vam smeta što grad odvaja novac, a nije vam smetalo kada je Dragan Đilas kao predsednik Košarkaškog saveza Srbije, molio tadašnjeg premijera (Aleksandra Vučića) da se plati kvalifikacioni turnir pred Olimpijadu, što je koštalo 2,8 miliona evra", rekao je Rajković.

Sekretarka za finansije Jelena Tanasković rekla je da sa kursom evra nema ništa sporno, jer se svaka faktura plaća po kursu koji važi na dan plaćanja.

"Budžet je projekcija, plan, a fakturu plaćamo na dan kada je plaćamo, po tom kursu", rekala je Tanasković i dodala da je prethodna vlast uvela program "Sap", koji sada mora da se održava.

Odbornik PUPS-a Profir Rančić rekao je da odbornici PUPS-a podržavaju budžet, ali da su nezadovoljni time što nije prihvaćen predlog da se ponovo aktivira 13. penzija, te da na tome i dalje insistirati.

Odbornik SNS Nebojša Bakarec kazao je da je važno napomenuti da građanima neće biti povećan porez na imovinu sledeće godine.

"A, ako su jelka i vatromet najveći problem u budžetu, to znači da je budžet dobar", rekao je Bakarec.

Pored budžeta, odbornici su usvojili i Odluku o obimu sredstava za vršenje poslova grada i opština i utvrđivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno opštinama u 2018. godini, kao i izmene Odluke o finansiranju programa, projekata i aktivnosti korisnika sredstava budžeta u 2018. i 2019. godini.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Usvojen budžet Beograda - 102,7 milijardi dinara

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2017

Odbornici Skupštine Beograda usvojili su budžet grada za 2018. godinu, koji će iznositi 102,7 milijardi dinara...Kako je navedeno, planirani prihodi u budžetu su 92 milijarde dinara, dok su planirani rashodi oko 80 milijardi dinara. Navodi se i da procenjeni suficit, odnosno neutrošena sredstva...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.