Uskoro dekriminalizacija klevete

Izvor: B92, 28.Nov.2012, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Uskoro dekriminalizacija klevete"

Beograd -- Izmenama Krivičnog zakonika Srbije biće izvršena dekriminalizacija klevete, koja više neće postojati kao krivično delo, kaže ministar pravde Nikola Selaković.

Iako je iz radne grupe zadužene za izmene i dopuna KZS bilo saopštavano da kleveta ostaje krivično delo, posle javne rasprave odlučeno je da se ona dekriminalizije izmenjenim zakonskim tekstom, naveo je Selaković.

Ministar je ukazao da će ubuduće oni koji se smatraju oklevetanim u sredstvima javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informisanja moći da u parničnom postupku utužuju svoje pravo, tužbenim zahtevom za naknadu štete.

"Ukidanje klevete kao krivičnog dela je od izuzetne važnosti za jačanje slobode novinarstva i medijskog izveštavanja, kao i slobode izražavanja u Srbiji. S druge strane, to svedoči da je Srbija, kao i do sada, prednjačila u zaštiti i promociji ljudskih prava, pa i prava na slobodno izražavanje", naglasio je Selaković.

Za razliku od klevete, uvreda ostaje krivično delo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kleveta više neće biti krivično delo

Izvor: Mondo, 28.Nov.2012

Izmenama Krivičnog zakonika Srbije biće izvršena dekriminalizacija klevete, koja više neće postojati kao krivično delo, izjavio je danas Tanjugu ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković...Iako je iz radne grupe zadužene za izmene i dopuna KZS bilo saopštavano da kleveta ostaje krivično...

Nastavak na Mondo...

Nikola Selaković: Kleveta neće biti krivično delo

Izvor: Glas javnosti, 28.Nov.2012

STRAZBUR - Izmenama Krivičnog zakonika Srbije biće izvršena dekriminalizacija klevete, koja više neće postojati kao krivično delo, izjavio je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković...Iako je iz radne grupe zadužene za izmene i dopuna KZS bilo saopštavano da kleveta ostaje krivično...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.