Uklanjanje barikade kod Rudara

Izvor: RTS, 24.Avg.2011, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklanjanje barikade kod Rudara

Počelo ukljanjanje dela barikade u mestu Rudare, koja je postavljena 26. jula, kako bi bio sprečen prolazak kosovskih specijalaca ka prelazu Jarinje. Brzina uklanjanja barikade će zavisiti od ponašanja kosovske vlade, rekao državni sekretar Oliver Ivanović.

U mestu Rudare kod Zvečana počelo je ukljanjanje dela barikade, koja je postavljena 26. jula na putu Mitrovica - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Raška, kako bi bio sprečen prolazak kosovskih specijalaca ka administrativnom prelazu Jarinje.

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović izjavio je Tanjugu da je uklanjanje dela barikade počelo juče popodne, i da je odluka o ukljanjanju doneta na sednici Kriznog štaba predsednika četiri opštine na severu Kosova i zvaničnika vlasti u Beogradu.

Brzina uklanjanja barikade će zavisiti od ponašanja druge strane, tj. kosovske vlade, rekao je Ivanović i dodao da ukoliko vlasti u Prištini ne budu korektne, onda će barikada biti vraćena veoma brzo i trajaće unedogled.

Barikada u selu Rudare je jedina preostala od tri velike prepreke na glavnim putnim pravcima na severu Kosova, postavljene u noći 26. jula kada su pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije ROSU krenule na administrativne punktove kod Jarinja i Brnjaka prema centralnoj Srbiji.

Barikada kod Rudara je duga stotinak metara i napravljena od nekoliko slojeva šljunka, građevinskog materijala, teške mehanizacije.

Oliver Ivanović je optužio prištinske vlasti da su slanjem jednog broja specijalaca na sever danas pokušali da isprovociraju srpsku zajednicu.

Ivanović je za agenciju Beta rekao da su specijalci krenuli ka Leposaviću pod izgovorom da održavaju vežbu, ali da o tome nisu obavestili nikoga - ni Euleks, ni Kfor, ni Međunarodnu civilnu kancelariju.

"Reč je o čistoj provokaciji. Ali, Srbi na severu Kosova nadziru svaki putni pravac i znaju svaki njihov pokret. Takođe, Srbi ne treba da nasedaju na te provokacije Prištine", rekao je Ivanović.

Predstavnik kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova Fisnik Redžepi rekao je da to ministarstvo nema "neuobičajenih" aktivnosti na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.